Tech

Újabb szabadalomsértésekkel vádolják az Intelt

Computer processors. Isolate on a white background. Copy space.

A Kelet-Texasi szabadalmi bíróság határozata szerint az Intelnek 948,8 millió dollárt kell fizetnie a felperes VLSI Technology LLC számára számítógépes chipek szabadalmainak megsértése miatt, ami már nem az első összetűzés a szabadalomtroll és a chipóriás közt. A SoftBank Group tulajdonában lévő magántőke-befektetési társasághoz, a Fortress Investment Grouphoz fűződő VLSI érvelése szerint az Intel a Cascade Lake és Skylake mikroprocesszorokhoz egy adatfeldolgozási folyamatok fejlesztésére vonatkozó szabadalmat használt fel jogosulatlanul, amit még a holland NXP Semiconductors chipgyártótól vásárolt meg.

A VLSI ügyvédje a tárgyaláson úgy fogalmazott, hogy az Intel chipjei “másodpercenként millió és millió jogsértést okoznak”. Az esküdtszék a kért kártérítés teljes összegét megítélte a felperesnek. Az Intel határozottan nem ért egyet az ítélettel és felebezni tervez, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok szabadalmakra vonatkozó jogrendszere sürgős reformra szorul. A VLSI két másik, folyamatban lévő szabadalmi ügyet is indított az Intel ellen Észak-Kaliforniában és Delaware-ben, a kaliforniai ügy tárgyalása 2024-ben kezdődik.

E-mail: ahol a betörések kezdődnek (x)Az e-mail az internet őskorának szülöttje, biztonsága a múlt század szintjén ragadt. Érdekel, mi kellene ahhoz, hogy a levelezés biztonságos legyen? Regisztrálj meetupunkra!

Tavaly más szabadalmi ügyei is voltak az Intelnek, szintén Texasban, márciusban hozott ítéletet a bíróság arról, hogy az Intel a VLSI két, chiptervezéshez kapcsolódó szabadalmát használta fel engedély nélkül. Az egyik szabadalom megsértéséért 1,5 milliárd, a másikért pedig 675 millió dolláros kártérítést ítélt oda a felperesnek a bíróság.

A US7725759B2 jelölésűt még a SigmaTel LLC jegyeztette be 2005-ben, alkalmazásával pedig növelhető a rendszer órajele, ezzel együtt pedig teljesítménye és hatékonysága. Az US7523373B2 sorszámú szabadalmat az egykoron a Motorola tulajdonában lévő Freescale, illetve az azt felvásárló NXP jegyeztette be még 2006-ban. Alkalmazásával a memóriával szerelt áramkör minimum feszültsége határozható meg, amivel alacsony terhelés mellett növelhető a rendszer energiahatékonysága. A következő hónapban a VLSI szintén szabadalomsértésről tárgyalt a chipóriással, amit viszont már elveszített.

Az Intel többször is hangot adott azon véleményének, hogy a VLSI nem más, mint egyszerű szabadalom troll, amely “olcsó” szellemi tulajdonát felhasználva igyekszik minél nagyobb értékű károkat okozni az innovációt végző vállalatoknak.

Forrás: Intel, Hwsw, fotó: EE- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin