Belföld

Több mint kétszáz templom épült az elmúlt tíz évben Magyarországon és a Kárpát-medencében

Több mint kétszáz templom épült fel Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta vidékein az elmúlt tíz évben – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új nyékládházi görögkatolikus templom szentelési ünnepségén szombaton.

    Soltész Miklós a borsodi kisvárosban hangsúlyozta, a Görögkatolikus Metropóliához tartozó Miskolci Egyházmegyében az elmúlt évtizedben ez a harmadik új templom, emellett óvodákat újítottak fel vagy építettek, elvégezték húsz imaház rekonstrukcióját, illetve csecsemő- és szociális otthonok fenntartója ez a görögkatolikus közösség.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ellentétben Magyarországtól nyugatra, Nyugat- és Észak-Európában az ellenkező folyamat zajlik, “templomokat zárnak be, kocsmákká, mulatókká alakítják át, sok esetben muszlim templomok, imaházak lesznek belőlük”.
    Ennek a folyamatnak két iránya van – folytatta -, “egyrészt egyházaink Nyugat-Európában otthagyták azt az ezeréves hitet és a kétezer éves krisztusi tanítást, amit itt mi, Európa közepén megkaptunk, és beleolvadnak olyan ideológiákba, elfogadnak olyan üzeneteket, amelyek a társadalmat teljes mértékben felborítják”.
    A másik, ami miatt mindez megtörténik, papjaink és egyházaink tisztelete kezd “kimúlni” azon a vidéken – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, ha hitünket a krisztusi tanítás szerint megtartjuk, illetve az egyház szolgálatával és segítségével adjuk át, akkor biztos, hogy ez nálunk nem fog megtörténni.
    Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az új nyékládházi templom megépítéséhez az önkormányzat, az egyház és a kormányzat segítségére, illetve a hívek összefogására volt szükség.
    “Példát mutattak, hogy ahol az emberek közös célért küzdenek, tesznek és egy hitben vannak, akkor meg tudják valósítani álmukat” – fogalmazott az államtitkár.
    Hozzátette, az új templom ennek az összetartozásnak a jelképe és kapuja is egyben.
    A beruházással a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban és környékén lakó hívek több évtizedes kérése valósult meg a görögkatolikus hagyományokon alapuló, szakrális előírásoknak megfelelő istentiszteletre kialakított térrel.
    Az ünnepi szentelési liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye, valamint Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspökei vezették. A beruházás megközelítően 90 millió forintba került.

MTI

Kiemelt kép: pusztaszeri templom



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor