Vélemény

Fricz Tamás: Egy vicc az árnyékkormány!

„Mint tudjuk, Dobrev Klára – vagyis Gyurcsány Ferenc, a férje – úgynevezett árnyékkormányt alakított szeptemberben. Erre első reakcióként csak azt mondhattuk viccesen: nem baj. Azonban van itt néhány probléma, ezeket érdemes szemügyre vennünk.

Dobrev úgy nyilatkozott, hogy ők az angol példát vették alapul, amikor megalapították az árnyékkormányukat. Ez már önmagában tréfás: ugyanis az angol ellenzék azért alakíthat árnyékkormányt, legyen az munkáspárti vagy konzervatív párti, mert mindkét pártnak a sajátos angolszász kétpártrendszer – melyet a többségi választási rendszer alapoz meg – keretei között valóságos esélye van arra, hogy a következő választásokon hatalomra, vagyis kormányra jusson. Azért, mert már évtizedek óta vívnak egymással viszonylag kiegyensúlyozott politikai küzdelmet, s ebből fakadóan a választópolgárok komolyan vehetik annak lehetőségét, hogy a következő választáson kormányváltás lesz, tehát jó előre megismerniük, hogy a még ellenzékben lévő párt mit tenne akkor, ha hatalomra kerülne.

Ezzel szemben Magyarországon nincsenek ilyen kiegyensúlyozott politikai erőviszonyok a kormány és az ellenzék között. Ellenkezőleg: a Fidesz–KDNP immár a negyedik (!) parlamenti választáson szerzett ismét kétharmados többséget, sőt fölényesen vezet a közvélemény-kutatásokban nemcsak most, hanem már 16 éve! Ebben a helyzetben nem beszélhetünk az angolszász viszonyokhoz való hasonlóságokról, a politológia nyelvén hazánkban úgynevezett predomináns pártrendszer van, ami azt jelenti, hogy lényegében véve egyetlen kormányzóképes erő működik immár 12 éve Magyarországon. Ezért úgy tenni, hogy lenne itt és most reális esélye egyetlen baloldali pártnak is arra, hogy átvegye a hatalmat a nemzeti kormánytól, álságos és nevetséges elgondolás. De miért is csodálkozunk: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc álságos és nevetséges politikájáról már túl sokszor megbizonyosodhattunk 2004 óta…

Vagyis az első probléma az árnyékkormánnyal az, hogy ez nem több, mint szemfényvesztés. Semmi köze az angol vagy az ausztrál modellhez. Egy keservesen és kényszeredetten kialakított képződmény ez, s azt a célt szolgálja, hogy a Demokratikus Koalíció megmutassa erejét a baloldalon, és átvegye ismét a kezdeményező szerepet, amihez minden más ellenzéki pártnak alkalmazkodnia kell.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor

Moderari: A magyarok győztek?

Szabó Viktor

András: Elfogyott a levegő a polgármester körül

Szabó Viktor

Moderari: A gyerek ne egyen?!

Szabó Viktor

Olvasónk: Kit mi befolyásol?

Szabó Viktor

Moderari: komoly leckét adtak abból, hogy hogyan érdemes élni

Szabó Viktor

Varga Judit: itt az ideje, hogy Brüsszel kifizesse a magyar embereknek járó forrásokat!

Szabó Viktor

Stefan Streit: A Soros fizette Háttér Társaság mindent elkövet, hogy fogást találjon a regnáló kormányon

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább