Ópusztaszer

Szakmai konferencia az ópusztaszeri Emlékparkban

Víz és ember. A közös kulturális örökség lenyomatai az Alsó-Tisza vidékén” címmel tudományos konferencia zajlott 2022. október 25-én 10.00 órától a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának konferenciatermében. A szakmai rendezvény a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark „Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért /LIVES2/ HUSRB/1903/33/0003 közös projektje és az SZTE-BTK valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szakmai együttműködése keretében szerveződött.

Sajtóközlemény:

A konferencián résztvevőket Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE-BTK dékánja köszöntötte, hangsúlyozva a projekt „Jó szomszédok a közös jövőért” célkitűzésének tartalmát és fontosságát. A már zárásához közeledő projekt előzményeiről, létrejöttéről, valamint a munka folyamatáról és eredményeiről Turda Gábor, az ÓNTE múzeumi csoportjának vezetője adott áttekintést.

Az ezt követő 5 szakmai előadás szerzői az Alsó-Tisza menti települések, közösségek, foglalkozási csoportok életmódjának, gazdálkodásának egy-egy szeletét mutatták be, a folyó, régiókat összekötő szerepét elemezték a 19–20. század időkeretében. Simon András, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezető docense tudomány- és kutatástörténeti áttekintést adott a jeles elődök és a kortársak e témában végzett vizsgálatairól. Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa a zentai hidak történetét követte végig. Mód László, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének adjunktusa az ártéri gazdálkodás részét képező fokgazdálkodás emlékeit vette számba a Tisza-Maros közben, kiemelten szólva a halászatról. A halászat dél-alföldi története és ennek forrásai volt Gál László, az ÓNTE munkatársa előadásának témája is. Végül Pataki Andor (ugyancsak az ÓNTE munkatársa) mutatta be az Emlékparkban fekvő Körtvélytó, a tiszai fafeldolgozás emlékhelye valamint a mártélyi halászkunyhó környezetének és kiállításegységeinek megújítását. 

A résztvevők emléktábla-koszorúzással tisztelegtek a 20 éve elhunyt Bellon Tibor, a Tisza néprajza kutatójának munkássága előtt, s a tudományos konferenciát egyben az Alsó-Tisza menti víziélet leírói, kutatói: Bálint Sándor, Banner János, Juhász Antal, Nyíri Antal, Szilágyi Miklós és Tömörkény István emlékének ajánlották.

A projekt címe:                            Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a     közös jövőért

Rövidítés:                                       LIVES 2

Projektazonosító:                        HUSRB/1903/33/0003

Elkülönített forrásösszeg:        202.163,00 euró

Európai uniós

hozzájárulás (IPA):                      171.838,55 euró

A projekt kezdete:                      2021. augusztus 1.

A projekt zárása:                         2022. november 30.

Vezető kedvezményezett:       Történelmi Levéltár, Zenta

Kedvezményezett:                     Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

###

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Kapcsolat:

“Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért”

Posta Ádám                                                                     Fodor István

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark       Történelmi Levéltár, Zenta

+36 30 566 7595                                                               +381 65 25 75 930

posta.adam@opusztaszer.hu                                    zentarhiv@gmail.com

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Pünkösdi programok az Emlékparkban

Szabó Viktor

Emlékhelyek Napja lesz Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor