Szentes

Dokumentumfilm készült a Szentesi Járásbíróságról

A pincétől a padlásig – időutazás a Szentesi Járásbíróság épületében címmel dokumentumfilm készült a Szentesi Járásbíróság épületéről és Hamza Géza, korábbi szegedi törvényszéki elnök életéről – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

    A közlemény szerint a film forgatókönyvírója, rendezője Szabó Zoltán Attila, operatőre Erdős Péter és Takács Bence voltak.
    Mint írják, a Szentesi Járásbíróság története a hatalommegosztáshoz kapcsolódik.  A járásbíróság létrehozásának a célja az volt, hogy ne csak elméleti szinten történjen meg a hatalmi ágak szétválasztása, hanem külön épületbe helyezzék el a közigazgatási hivatalokat és a bíróságokat. Ennek alapján az 1872-ben felállított Szentesi Magyar Királyi Járásbíróság új épületét a helyiek a városközpontban, a Kurca folyó partján képzelték el, aminek megépítését a város 1909-ben magára is vállalta.
    Dobovszky József István helybeli építész tervei alapján 1910-ben megkezdődött az építkezés a város lakosainak adományaiból, és 1912 nyarán át is adták az elkészült épületet. 1913. augusztus 9-én történt meg a végleges átköltözés. Érdekesség, hogy sokáig a járásbíróság épületében lakott a mindenkori járásbírósági elnök.
    A szecessziós-eklektikus stílusú épület 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd felújításon esett át, és 1974-ben megújult az épület homlokzata is. 1994-ben betörtek és felgyújtották a járásbíróságot. 2008-ban felújították, modernizálták és akadálymentesítették az épületet.
    A bíróság emeletén – ami magasabb belmagasságú, mint a földszint – kaptak helyet a főbb helyiségek. A padlástéren nagy a hajlásszög, ami jobban kihangsúlyozza az épület homlokzati megjelenését. A tervező az ablakpárkányokba olyan motívumokat csempészett bele, amelyek akkor a modern építészetre voltak jellemzőek.
    A dokumentumfilm nézői az épület története mellett megismerhetik Hamza Géza életét is, aki az 1900-as évek elején a Szegedi Törvényszék elnöke volt, és nagy szerepet játszott abban, hogy megépüljön a Szentesi Járásbíróság.

MTI

Fotó: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84019121



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi házból lopott egy csongrádi férfi

Szabó Viktor

BREAKING! Meghalt egy 40 év körüli nő Szentesen, vizsgálatot folytat a rendőrség! 

Szabó Viktor

Médianapot tartottak a Horváth Mihály Gimnáziumban

Szabó Viktor

Kövesse velünk élőben a Szentesi gyilkosságokról szóló könyv bemutatóját

Szabó Viktor

Ingyenes robotika szakkör indul Szentesen

Szabó Viktor

Elindult a lejáratókampány Szentesen

Szabó Viktor

Szentesi gyilkosságokat mutatnak be szerdán a könyvtárban

Szabó Viktor

Szentes mellett, Cserebökénynél bukkant fel egy fura madár

Szabó Viktor