Tech

Látványosan estek a technológia szektor papírjai Pelosi tajvani látogatása miatt

Tajvan chipgyártó nagyhatalom, így otthona többek közt a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának, a Taiwan Semiconductor Manufactoring Company-nek, vagyis a TSMC-nek, mely számos, saját gyártókapacitással nem, vagy kisebb arányban rendelkező piaci szereplőnek gyárt különböző célú chipeket. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és Kína az utóbbi napokban pattanásig feszült viszonya idegessé tette az iparágban érdekelt befektetőket, melyet szinte az összes nagyobb félvezetőipari szereplő megérzett.

A két nagyhatalom egymásnak feszülése Nancy Pelosi amerikai házelnök – kvázi a harmadik legrangosabb közjogi méltóság az USA-ban – tajvani látogatása kapcsán élesedett ki a hét elején. A vizitet Kína provokációnak nevezte, illetve annak kapcsán kifejezetten fenyegető hangvételű kommunikációba kezdett, míg Pelosi leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem fogja cserben hagyni Tajvant – ezzel burkoltan üzenve Kínának, hogy a pártvezetésnek eszébe se jusson Oroszország mintájára katonai konfliktust előidézni a Távol-Keleten. 

Egy esetleges kínai katonai akció a rendkívül súlyos geopolitikai következmények mellett óriási károkat okozhatna a globális IT-iparágnak is, mivel a (félvezető)ipari szereplők működése jelenleg rendkívüli módon kitett Ázsiának, illetve különösen Tajvannak. Bár az USA és az Európai Unió a koronavírus járvány ellátási láncokra gyakorolt hatásaiból tanulva igyekszik a chipgyártás terén (is) önállósodni, ez a folyamat még hosszú évekig húzódhat, amibe súlyosan beletenyerelne egy Tajvant érintő katonai akció.

A szegmenst ugyanakkor nem csak a katonai akciók érinthetik kedvezőtlenül, hanem az esetleges kínai szankciók is, melyek közül az elsők már életbe is léptek, így Kína többek közt blokkolta a félvezetőgyártáshoz szükséges homok exportját Tajvanra, ez a nyersanyag azonban relatíve könnyen pótolható más forrásból.

Elemzők arra számítanak, hogy a negatív hangulat relatív hamar oldódhat, hacsak nem eszkalálódik a helyzet a Távol-Keleten – erre ugyanakkor Kína folyamatos fenyegetőzése ellenére egyelőre kevés esélyt látnak a szakértők.

Forrás, fotó: 9to5mac

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elon Musk – Trump Twitter fiókja vissza lesz állítva

cs3_admin

Újabb szabadalomsértésekkel vádolják az Intelt

cs3_admin

2024-től egységesek lesznek a mobilkészülékek töltői

cs3_admin

PowerPoint prezentációval terjeszt káros programokat egy hackercsoport

tk_arpad

Bemutatkozott az iPhone 14, Plus, Pro és Pro Max

tk_arpad

Magyarországon is elérhető a Google Térkép környezetbarát útválasztási funkciója

tk_arpad

Végleg megszűnik az Extreme Digital

cs3_admin

Masszív visszaesés fenyegeti a PC-s ipart

cs3_admin

Egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább