Tech

Látványosan estek a technológia szektor papírjai Pelosi tajvani látogatása miatt

Tajvan chipgyártó nagyhatalom, így otthona többek közt a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának, a Taiwan Semiconductor Manufactoring Company-nek, vagyis a TSMC-nek, mely számos, saját gyártókapacitással nem, vagy kisebb arányban rendelkező piaci szereplőnek gyárt különböző célú chipeket. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és Kína az utóbbi napokban pattanásig feszült viszonya idegessé tette az iparágban érdekelt befektetőket, melyet szinte az összes nagyobb félvezetőipari szereplő megérzett.

A két nagyhatalom egymásnak feszülése Nancy Pelosi amerikai házelnök – kvázi a harmadik legrangosabb közjogi méltóság az USA-ban – tajvani látogatása kapcsán élesedett ki a hét elején. A vizitet Kína provokációnak nevezte, illetve annak kapcsán kifejezetten fenyegető hangvételű kommunikációba kezdett, míg Pelosi leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem fogja cserben hagyni Tajvant – ezzel burkoltan üzenve Kínának, hogy a pártvezetésnek eszébe se jusson Oroszország mintájára katonai konfliktust előidézni a Távol-Keleten. 

Egy esetleges kínai katonai akció a rendkívül súlyos geopolitikai következmények mellett óriási károkat okozhatna a globális IT-iparágnak is, mivel a (félvezető)ipari szereplők működése jelenleg rendkívüli módon kitett Ázsiának, illetve különösen Tajvannak. Bár az USA és az Európai Unió a koronavírus járvány ellátási láncokra gyakorolt hatásaiból tanulva igyekszik a chipgyártás terén (is) önállósodni, ez a folyamat még hosszú évekig húzódhat, amibe súlyosan beletenyerelne egy Tajvant érintő katonai akció.

A szegmenst ugyanakkor nem csak a katonai akciók érinthetik kedvezőtlenül, hanem az esetleges kínai szankciók is, melyek közül az elsők már életbe is léptek, így Kína többek közt blokkolta a félvezetőgyártáshoz szükséges homok exportját Tajvanra, ez a nyersanyag azonban relatíve könnyen pótolható más forrásból.

Elemzők arra számítanak, hogy a negatív hangulat relatív hamar oldódhat, hacsak nem eszkalálódik a helyzet a Távol-Keleten – erre ugyanakkor Kína folyamatos fenyegetőzése ellenére egyelőre kevés esélyt látnak a szakértők.

Forrás, fotó: 9to5mac



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin