Vélemény

Moderari: „Én lettem a halál, a világok pusztítója.”

Ez a mondat jutott eszembe, amikor egy haragos tekintetű fiatal lány cikkét olvastam a TELEX-en. A lány leírja, hogy neki bizony volt abortusza, és egy cseppet sem szégyelli. Bizonygatja, hogy helyesen cselekedett.

Ehhez támaszt keresett és támaszt talált a Sheila Heti által papírra vetett Változások könyve című – minek is nevezzem – irományban.

Ez a feminista irodalom. Mert ilyen is van. Ahol elmagyarázzák egy fiatal nőnek, miért baj, ha gyereket vállal. Hogy a gyermek csak kötöttség, az egyéni szabadság kiélésének korlátja; támadás a nő méltósága ellen. A gyermek a kontroll eszköze, amit a nő teste fölött gyakorolnak.

Szörnyűséges ideológia ez. Kitekerik, kicsavarják az egyén szabadságának értelmét.

Ez nem a nők egyenjogúsításáról szól. Ez antitézise, tagadása a nő felsőbbrendűségének. Megcsúfolása a nők különleges, isteni teremtő erejének, aminek köszönhetően új életet tudnak a világra hozni.

Vajon mi vezet arra egy írót, hogy a tehetségét, amivel meg tudja ragadni az emberi képzeletet, ilyen aljas célra használja? Eszébe jut vajon, hogy a szépen szerkesztett mondatai hány nőt billentenek át az emberi élet tagadásába? Belegondol, hogy minden elvetetett magzat, minden meg nem született gyermek egy-egy elvesztett világ?

Julius Robert Oppenheimer, a Manhattan terv igazgatója, az első kísérleti atomrobbantás után a los alamosi bunkerben eljutott a felismerésig: „Én lettem a halál, a világok pusztítója.”

Kétlem, hogy Sheila Heti képes lenne erre. Az ideológusnak nincs lelkiismerete, nincs lelkiismeret furdalása, csak vak hite, küldetése van.

Mi lesz azokkal a nőkkel, akik ráeszmélnek egyszer az abortusz súlyára? Amikor a megszületett gyermeküket a kezükben tartva felteszik a kérdést: „Az a másik, Ő is ilyen lett volna?”

Mi lesz, ha nem tudnak felejteni? Mi lesz, ha egy ilyen emlék rabjává válnak?

Ki fogja őket felszabadítani kedves feministák? 

Nézem azt az arcképet a cikk fölött. Lehet, hogy nem is haragosan néz az a lány. Inkább csak szigorúan.

Az is lehet, hogy szomorúan?

Moderari

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesi Zöldi László: Pelikánnak mindent szabad

cs3_admin

Moderari: CSEKA, OGPU, NKVD, KGB, FBI

cs3_admin

Hámori Tamás: DK Olga szerint szeptembertől mindnyájan hétszeres árat fizetünk a gázért

cs3_admin

Németh Balázs: Valaki látott amiatt nagyon aggódó uniós/nyugat-európai politikust, hogy nem érkezik a Barátságon kőolaj?

cs3_admin

Kötter Tamás: A baloldali politikusok támogatják, a jobboldali politikusok ellenzik Európa elárasztását idegen kultúrákkal

cs3_admin

Moderari: Uborkaszezon

cs3_admin

Gajdics Ottó: Embernek lenni nehéz…

cs3_admin

Hámori Tamás: Na kérem!

cs3_admin

Moderari: Süddeutsche-kommentár

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább