Balástya

Balástyán befejeződött a Győriszéki záportározó építése

Az önkormányzat által megvalósított záportározó teljes területe 8640 m², vízmélysége 2 m, maximális tározó kapacitása 11 442 m³.

A Balástya Községi Önkormányzat a Települési Operatív Program pályázatán TOP-2.1.3-16-CS1-2019-00002 kódszámmal a „Balástya belterületi védelmét szolgáló Győriszéki záportározó fejlesztése III. fejlesztési üteme” elnevezéssel nyert százszázalékos, 96.158.385 forint támogatást, „A balástyai A6 vízgyűjtő területén megvalósításra kerülő 340 méter töltéshosszal rendelkező záportározó” építéséhez. A nyílt közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelező, a szegedi Geo Hidrobau Kft. végezte el a beruházás munkáit.

Balástyán, a Móricz utca mögötti területen az ATIVIZIG kezelésében lévő Győriszék-Szirtusszéki csatorna közelében a település A6 vízgyűjtőjének főcsatornája, a CS-6-0 csatorna mellett „oldalzárós” bekötéses műszaki megoldással került megtervezésre egy földmedrű záportározó, amely töltésezett, szabálytalan alaprajzú csapadékvíz tározó. A záportározó teljes területe 8640 m², vízmélysége 2 m, maximális tározó kapacitása 11 442 m³. A körtöltés átlagos magassága 1 m.

A záportározó földmunkáinak megkezdése előtt a nádas, magasfűvel benőtt területet megtisztította a kivitelező, majd a talajvízszint megállapításához egy gödör készült. A kialakítandó záportározó teljes területén elkezdődött a humuszréteg eltávolítása, amit a tározó mellé halmoztak fel későbbi felhasználáshoz.  A föld felszínén lévő növényi maradványokat hosszúgémes kotrógéppel felszedték, azután a kotrógépek és a homokszállító teherautók folyamatosan dolgoztak, hogy a tómeder láthatóvá váljon.  A tó medrének kialakítása víztelenítéssel zajlott, valamint a töltés építése és a rézsű kialakítása, a töltés humuszolása folyamatos volt. A tómeder mélyítését akadályozó fákat kivágták, amit az önkormányzat telephelyére szállítottak. Közben megkezdődött a műtárgyak építése és a hozzá kapcsolódó földmunkák elvégzése. A földmunkák utolsó fázisaként a tómeder körüli töltés tetejére és az oldalára ráterítették a humuszréteget. A műtárgyak építésének befejezését követően a tómeder töltésén kívül kerítés, valamint a záportározó két végénél kapuk készültek, és július végére befejeződött beruházás.

A projekt munkaterületének átadása 2021. október 8-án megtörtént, és a beruházás 2022. július 31-én fejeződött be.

A beruházás vége, a műszaki átadás-átvétel időpontja: 2022. július 26.

A projektet a Balástya Községi Önkormányzat valósította meg 2020.08.18-2022.10.30. között.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt www.balastya.hu/pályázatok aloldalon olvashatnak.

Forrás: kistelekjaras.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Munkában a tűzoltók: Nyitott garázs égett Balástyán

Szabó Viktor

A hétvégén még a kerítés is kolbászból lesz Balástyán

Szabó Viktor

A balástyaiak törik legjobban a kukoricát

Szabó Viktor

Határon túli barátokkal ápolták a hagyományokat Balástyán

Szabó Viktor

Nemzetközi Folkfesztivált rendez Balástya

Szabó Viktor

Épül az iskolai konyha tetőszerkezete Balástyán

tk_arpad

40 jármű ütközött 15 balesetben az M5-ös autópályán (frissítve)

cs3_admin

Csontokat találtak a közelmúltban egy balástyai tanya falában

cs3_admin

Nagy Feró lesz a pénteki sztárvendég a balástyai Böllérfesztiválon

tk_arpad