Balástya

Identitás erősítése rendezvénysorozat Balástyán (képgalériával)

 A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat programsorozatának következő állomását Balástya Rendezvényterén tartotta, ahol az egészségmegőrzésé és helyi értékeké volt a főszerep. A megnyitón Újvári László polgármester köszöntötte a résztvevőket.

A megnyitót követően mindenki sportcipőre váltott, és Bagi Alexandra világbajnok vezénylésével egy átmozgató tornával indítottak, hogy mindenki kellően bemelegedjen a futóversenyre, majd kezdetét vette a futás, egy és három kilométeres távon. Gyermekek és felnőttek egyaránt jelentkeztek, így ebben a két kategóriában születtek a szebbnél szebb eredmények. A szervezők különdíjjal jutalmazták a legsportosabb családot, ahol az édesapa, Zelei György kisfiával, Ákossal a nyakában teljesítette a három kilométeres távot.

A Vadásztanya Étterem parkolójában a kisteleki Hétkerék Egyesület versenyzésben is jártas görkorcsolyás gyermekei mutattak be különböző ügyességi gyakorlatokat. Ezt követően a Kisteleki BMX Egyesület tehetséges biciklisei különböző trükkökkel nyűgözték le a nézőközönséget.  

Mindeközben a Kisteleki Egészségfejletési Iroda szakképzett kollégái egészségmegőrző programjuk keretében csontsűrűség vizsgálatot és étrendi tanácsadást végeztek a lakosság részére, felhívva a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára. 

A rendezvénytér fás, árnyékos területén Bereczki Bencének, a Hód Baranta csoport vezetőjének vezényletével mindenki kipróbálhatta az íjászatot, ostorcsattogtatást és egyéb katonai harci formákat. A jó hangulatú foglalkozásoknak a célja, hogy átadja a helyi közösség részére a magyarság népi kultúráját és hagyományait, amelyhez szorosan kapcsolódnak a fegyveres és pusztakezes harcok.

A Tóbanjáró Lovasudvar feldíszített lovaskocsija várta napközben a családokat, hogy közösen felfedezzék a települést, a bátrabb gyermekek fel is ülhettek pár kör erejéig egy sétalovaglásra. 

A délelőtt során a Kisteleki Kutyaiskola vezetője Nagy György János elhozta magas szinten képzett kutyáit és a kiképző iskola tanítványait. Rövid előadást tartott a kutyakiképzés fontosságáról a hétköznapi életben, és ennek elsajátítási technikájáról. Ügyességi pályákon szemléltette, hogy milyen feladatok megtanulására képes egy kutya, akit gazdája rendszeresen visz kutyaiskolába, és gyakorol kiskedvencével.  

A színpad közelében Katona Szonja, helyi szobrászművész tartott egy interaktív fafaragást láncfűrésszel. Egy farönk volt a kiindulás, a végeredmény pedig egy bagoly lett, mely mindenki tetszését elnyerte. 

A fellépők sorában a Bábaborka Néptáncegyüttes műsora következett, akik a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, remek hangulatot varázsoltak a színpadra, ahol Dél-Alföldi táncokat mutattak be. 

A rendezvényre látogatókat egy közös ebédre várta a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Balástyai Főzőklub, grill falatkákkal és lecsóval készültek. A Nyugdíjas Egyesület pedig sajtos tallérral kedveskedett. 

Ebéd után kezdetét vette egy remek hangulatú élő csocsó, ahol öt főből álló csapatok mérkőztek meg egymással, megelevenítve az igazi asztali focit, a játékosok csak jobbra és balra mozoghattak a légvár pályán, alakzatukat tartva. A több fordulós megmérettetést a Kisteleki Önkéntes Tűzoltóegyesület csapata nyerte, jutalmuk egy közös pizzázás a Balástyai Vadásztanya Étteremben.

Délután a színpadon a Szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes táncosainak előadása következett. 

A nap során a rendezvény résztvevői voltak a helyi és környékbeli kézművesek és termelők. Vásárhelyi János iparművész kézműves foglalkozással várta az érdeklődőket, bőrkarkötőket és különböző ékszereket készíthettek segítségével, melyet minden ügyes alkotó haza is vihetett. Lehetőség nyílt gipszfigurák készítésére és mézeskalács díszítésre. Mindenki kóstolhatott házi mézet, grillázst, levendula- és rózsa szörpöt, kürtőskalácsot. Megismerhették a wobbler és a népi ékszerkészítés fortélyait is.

A vállalkozó szelleműek családi kincskeresésben vehettek részt, a vetélkedő során be kellett járniuk a rendezvény különböző állomásait, és teljesíteni a feladványokat. Az első állomáson a Szegedi Vadaspark várta az érdeklődőket, ahol bátorságpróbát kellett kiállniuk. Nem hétköznapi állatokat kellett felismerniük tapintás alapján, mint például szárazföldi teknős, madagaszkári óriáscsótány és kígyó. A második állomáson hungarikumok és rég elfeledett használati tárgyak felismerése volt a feladat. Harmadik állomáson a település egyik saját értékét kellett kirakni puzzle formájában, és felismerni azt. Az utolsó állomáson az ügyességre és egyensúlyérzékre volt szükség, mert a csapat egyik tagjának egy guruló farönkre ülve végig kellett húzni társait egy szlalom pályán. Az állomások hiánytalan teljesítése után ajándékban részesültek az elszánt családi csapatok.

A Szegedi Hivatásos Tűzoltóság kollégái a nap folyamán bemutatták gépjárművüket, védőfelszereléseiket és eszközeiket, melyeket a gyermekek nagy örömmel ki is próbáltak. Továbbá, lehetőség nyílt beszélgetni a hivatásos tűzoltókkal munkájuk fontosságáról, és kiemelt téma volt a szén-dioxid mérgezés és a tűzgyújtás veszélyei.

A rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem Fafúvós Trió remek hangulatú koncertje zárta, mely méltó befejezése volt ennek a napnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. július 21 – én, a programsorozat következő állomásán, Árpádhalmon. 

Forrás, fotók: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat - Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Munkában a tűzoltók: Nyitott garázs égett Balástyán

Szabó Viktor

A hétvégén még a kerítés is kolbászból lesz Balástyán

Szabó Viktor

A balástyaiak törik legjobban a kukoricát

Szabó Viktor

Határon túli barátokkal ápolták a hagyományokat Balástyán

Szabó Viktor

Nemzetközi Folkfesztivált rendez Balástya

Szabó Viktor

Épül az iskolai konyha tetőszerkezete Balástyán

tk_arpad

40 jármű ütközött 15 balesetben az M5-ös autópályán (frissítve)

cs3_admin

Csontokat találtak a közelmúltban egy balástyai tanya falában

cs3_admin

Nagy Feró lesz a pénteki sztárvendég a balástyai Böllérfesztiválon

tk_arpad