Itt a húsvét, készítettünk egy kalácsot dw-s hozzávalókkal.
A recept 1 kalácsra :
Hozzávalók:
-50 dkg DW-50 liszt,
1,5 dl tejszín
3 dkg DW 1:4 cukorhelyettesítő
5 dkg friss élesztő (( porélesztővel 7gramm))
2 dl langyos tej élesztő futtatásához
3 db tojás -1 tojás a kenéshez –
csipet só
Elkészítés:
A langyos tejben pici sóval és cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A szitált liszthez hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, és az egészet összegyúrjuk, majd kidagasztjuk, kb 20 perc, hogy szép sima felületű legyen a tészta. Letakarva állni hagyjuk egy órát. Ezt követően a szép magasra megkelt tésztát 6 egyenlő részre vágjuk, és kis cipókká formázzuk, Hagyjuk kelni további 40 percet. Ezt követően 6 rudat sodrunk a cipókból, kb 40-50 cm hosszúak, a végüket összecsípjük és megcsináljuk a fonást. Az így elkészült kalács tésztát belehelyezzük a sütőedénybe, melyet kibéleltünk sütőpapírral. Lekenjük a felvert tojással, lefedjük, és langyos helyen további 20-30 percet hagyjuk kelni. Ezt követően még egyszer megkenjük tojással és betesszük a sütőbe.
Sütés: alsó + felső 180 fokon kb.: 45 -50 perc
Forrás: NewGourmetChef