Csanytelek Tömörkény

Csanytelekre és Tömörkényre már megérkeztek az első gólyák

A fehér gólyát egyik legkedveltebb madarunkat nem véletlenül választották már több alkalommal is az év madarának. Mintha csak ismernék a történelmünk kiemelkedő eseményeit, hiszen március 15.-e körül érkeznek vissza, a költőhelyükre és augusztus 20.-a környékén indulnak vissza telelni, Afrikába.

Az Európába vezető utat 49 nap alatt teszik meg, míg a vissza utat Afrikába csupán 26 nap alatt.  Az embereket csodálattal töltik el a költöző madarak, hiszen fantasztikus az a távolság, amit évről évre két alkalommal is megtesznek. Az idén az első gólyák már megérkeztek a Csanytelekről Tömörkényre vezető úton található gólyafészekbe, és Csanyteleken is található már egy gólyapárral teli fészek. A költőhelyüket, csak egyszer építik meg, mivel egy új fészek megépítése, nagyon sok energiát felemészt. Inkább kijavítják a sérült költőhelyet, így évekig ugyanazt használják. Elsőként a hím érkezik, akinek legfőbb feladata a fészek rendberakása és egy úgynevezett belső puha rész építése a tojásoknak. Ha a párjuk nem érkezik meg időben új társat keresnek. A fiókák a 33-34. napon kelnek ki és nem egyszerre. Ha az időjárás kedvezőtlen, és kevés a táplálék az erőtlenebb gyengébb fiókákat előfordul, hogy a szülők kilökik a fészekből. Szerencsére ez ritkán fordul elő. Csongrád-Csanád megyében szép számmal találhatóak visszatérő gólyapárok, amelyek jöttét minden évben nagy érdeklődés és várakozás övezi. Az idei első párosok már jelen vannak, így fokozottan kell figyelnünk, óvnunk és védenünk őket. Fészkeiket, leginkább a mocsár közeli helyekre rakják, de mivel az idei tél egyelőre kevés csapadékot hozott, és a tavaszi záporok sem igazán intenzívek, kissé távolabb kell merészkedniük táplálékért.

Átlagosan 4-6 fiókát nevelnek a szülők, akik felváltva etetik a kicsinyeket, akik a születésük utáni 60. nap környékén repülnek ki a puha fészkükből. A szülők ezután még 2-3 hétig etetik őket, majd elkezdődik az önálló táplálékszerzés. A fehér gólyák kedvelik az ember lakta településeket, így különösen fontos, hogy óvjuk, védjük őket. Az elkövetkező hetekben, remélhetőleg egyre több fészek telik meg fészkelő madarakkal, és hallhatjuk a számunkra oly kedves kelepelésüket.

TG


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Mentőhelikoptert is riasztottak a csanyteleki bácsihoz, de nem sikerült megmenteni az életét

Szabó Viktor

Elektromos fűrészt és mobiltelefont lopott egy csanyteleki férfi

tk_arpad

Bánfi Ildikó kisléptékű infrastruktúra fejlesztése

tk_arpad

Eltűnés miatt keresnek egy 16 éves csanyteleki lányt

tk_arpad

Rendőrkézen a csanyteleki tolvaj

tk_arpad

Megregulázták a „falu bikáját”a Csanyteleki Falunapon

tk_arpad

Kétszáz négyzetméteren égett az avar Tömörkényen

tk_arpad

Rendőrkézen a csanyteleki tolvaj

tk_arpad

Eltűnt egy csanyteleki testvérpár – a rendőrség a lakosság segítségét kéri

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább