Belföld

Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte

A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek el tavasszal – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden a Csongrád-Csanád megyei Pusztaszeren.

    A tavaszi ültetési időszak végére, májusra a Településfásítási programnak köszönhetően 1350 településen összesen 36 ezer sorfacsemete díszíti majd a köztereket – tette hozzá.     Az államtitkár emlékeztetett: az Agrárminisztérium egész országra kiterjedő mozgalmát, a Településfásítási programot 2020-ban hirdette meg először a 10 ezer fő alatti kistelepüléseken, mintegy másfél milliárd forint keretösszeggel.     Mint mondta, a magyar kormány 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését. Ennek érdekében az Agrárminisztérium 2019-ben elindította az Országfásítási programot, amelynek célja, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. Az elmúlt több mint két évben a Vidékfejlesztési program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt, ami komoly előrelépést jelent – fogalmazott.     Az államtitkár hangsúlyozta: a fák ültetésével egyrészt jó minőségű levegőt lehet biztosítani, másrészt javítható az ország környezeti állapota.     Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere a faültetést követően az MTI-nek elmondta: a Településfásítási program keretében községük harminc fát kapott. A földlabdás nyírfákból jutott a templomhoz vezető út szélére, az óvoda közelébe, valamint a piac és a játszótér mellé is.
    Kiemelte: a program mellett az önkormányzat parkerdejéből származó, különféle fafajtákat is telepítenek Pusztaszer köztereire, főként a kiöregedett vagy betegség miatt kivágott fák pótlására.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor