Belföld

Nagy István: A baloldal a magyar emberek élelmiszer-biztonságát is veszélyezteti

A Fidesz-KDNP által alakított nemzeti kormány mindig a magyar érdekeket érvényesíti szerte a világban, míg a baloldal mindig a külföldi érdekeknek akar megfelelni, ez így van az agráriumban is. Kényszeresen még túl is lihegik azokat az elvárásokat, amelyeket a külföldi, spekuláns érdekek diktálnak nekik – mondta el Nagy István agrárminiszter az Origónak adott interjúban.

Hozzátette, hogy nem lehet kiárusítani a saját hazánk érdekeit, földjeit, stratégiai üzletágait a nemzetközi buksisimogatásokért. Ha a baloldal újra a kormányrúd mögé kerülne, ismét életbe lépnének a külföldi spekulánsok tulajdonszerzését segítő zsebszerződések, óriási veszélyeknek lenne kitéve a magyar agrárium is. A miniszter az orosz-ukrán háború kapcsán kifejtette, hogy az emberek azt érzékelik, hogy ebből a háborúból ki kell maradni és kopogtatnak az ajtónkon annak nehéz következményei, de Magyarországon van elegendő élelmiszer, több mint 20 millió ember ellátására vagyunk képesek, így az ellátás biztosítható, a magyar emberek biztonságban vannak. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a kormánynak felelőssége van abban, hogy az állattenyésztés számára elegendő gabona, az élelmiszeripar számára pedig megfelelő mennyiségű liszt álljon rendelkezésre. A gabonakivitel tilalmára vonatkozó rendelet kapcsán leszögezte, hogy mindaddig megengedik a gabonakivitelt, ameddig az nem veszélyezteti a hazai ellátást. Nagy István úgy látja, hogy itt van a válság az állattenyésztésben, a takarmánykérdésben, műtrágya-, energia- és menekültkérdésben, és egész egyszerűen késik az Európai Unió reakciója. Nehezen reagálnak, taktikáznak, és nem hallják meg időben azokat a segélykérő hangokat, amelyeket a tagországok jeleznek – tette hozzá. Az agrárminiszter az Origónak beszélt még a világgazdaságot érintő árak emelkedéséről, a magyar gazdák helyzetéről, az elmúlt 12 év eredményeiről, az Európai Unióval való kapcsolatról, és arról is, mi történne, ha a baloldal visszatérne a kormányrúd mögé. Nagy István szerint komoly és felelősségteljes döntést kell hozni április 3-án. Kritikus helyzetben tovább mélyítené a bajokat egy tapasztalatlan és kapkodó baloldali kormány, háborúba sodorná az országot és a gyurcsányi agrárpolitikával a magyar emberek élelmiszerbiztonságát is veszélyeztetné. A miniszter szerint a magyar emberek érzik a választás tétjét.

Mindenki érzékeli, hogy valami megváltozott a világban. Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a hazai élelmiszer-gazdaságban. A lakosság élelmiszerrel való ellátásához, a mezőgazdasági termeléshez, az állattartáshoz és az élelmiszer-előállításhoz szükséges feltételekre hogyan hat vagy hathat az orosz-ukrán háború?

A háború hatására sokkal inkább felértékelődik az agrár- és élelmiszeripar szerepe, mint korábban ezelőtt.

Régebben egyfajta háttérszolgáltatásként mindenki természetesnek vette, hogy mindig minden kapható és elérhető. Manapság viszont megfogalmazódik annak a réme, hogy egyrészt drágábban áll rendelkezésre élelmiszer, így mindenki megfontolja, hogy mit vásárol; másrészt felvetődhet az is, hogy lesz-e belőle elegendő.

Egészen új dimenziókat nyit meg, hogy félmillió menekült érkezett eddig Magyarországra, egy részük itt is marad, és az ő ellátásukról is gondoskodni kell, ráadásul

további százezrek érkezése várható, így itt már komoly felelősség van abban, hogy többek között megszervezzük a megfelelő ellátás biztonságát is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jó hír a csongrádi és szentesi pedagógusoknak! Minden idők legnagyobb béremelése érkezhet!

Szabó Viktor

Óriási támogatásokat jelentett be Nagy István

Szabó Viktor

IDEA: A Fidesz nagy előnnyel vezet

Szabó Viktor

Kiderült, miért szeretnek a szúnyogok egyes szentesieket és csongrádiakat jobban, mint másokat

Szabó Viktor

A Fidesz jelöltje nagy fölénnyel győzött a ráckevei időközi választáson

Szabó Viktor

Elhunyt Lang Györgyi, a Pa-dö-dő énekese

Szabó Viktor

Benyújtották a törvényjavaslatot a földadó kivetésének megtiltására

Szabó Viktor

Ebből még baj is lehet: Ukrajna zsarolni kezdte Magyarországot, Brüsszel jóváhagyásával leállíthatják a Barátság vezetéket

Szabó Viktor

Mentesül a bejelentés alól az összes háztartási kút

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább