Csongrád

Családi örökségből országos szakképzési központ

Megkezdődött a nagy szakképzési múlttal rendelkező  Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új időszámítása, hiszen a folyamatos innovációnak köszönhetően 2020 óta már a nyolc osztályra épülő képzésre  is van lehetőség.

1989-ben indult el az a képzési lehetőség Csongrádon, ami mára már országos lefedettségű lett, mi több egyedülálló. Diana néven indult, ma pedig Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium néven vált ismertté.

Bozó Gábor szülei alapították az iskolát, majd két fia Gábor és Tamás vette át az úgynevezett családi örökséget. Gábor nem szakmabeli, hiszen közgazdasági területen tanult tovább és Budapesten élt. Néhány éve úgy gondolták testvérével, hogy van mit fejleszteni ezen a területen, mindezek mellett óriási kihívás is volt egyben. A képzési terület bővítése érdekében, önmagát is képeznie kellett és magát az oktatni kívánt területet. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot németországi intézményekkel, kilátogattak, tanulmányozták az ottani oktatási anyagokat és adoptálták, majd további innovációs folyamatokat követően állították össze a képzés jellegét, anyagát, menetét, formális elemeit. A több szálon futó folyamat eredményeképpen, mára a hajdani erdő és vadgazdálkodással kapcsolatos képzés mellett már fegyver műszerészet, fegyveroptika, fegyveres oktatás is folyik, mind ezek mellett a gyakorlatban fegyvergyártó és javító műhellyel is rendelkeznek, ahol már alkatrészeket és egyedi fegyverek gyártását is végzik. Az oktatási célcsoportot, főként a vadászok, a honvédség, fegyveres testület, rendőrség, terror elhárítási területek adják, amelyekhez a szakemberek képzése is az intézményben folyik. Az integrációban élő cégcsoportokat az iskolai, a köznevelési, szakképző, egyetemi oldal képezi.

A gyártási folyamatra alapították a céget, amely fegyver innovációval és kutatásfejlesztéssel is foglalkozik. Ez a csongrádi iskola teljes mértékben egyedülálló, hiszen már az általános iskolai képzésre is épít. A tanulói kör 90% feletti része nem helyi hallgatókból áll. Számos szakmai lap foglalkozott az iskola profiljával, így nincs szükség promócióra. Miközben arról beszélgetünk, mennyire összetett a működtetés, nem tudunk emlékek nélkül elmenni a saját iskolai éveink felett. Gábor komoly üzletemberként él, aki legtöbbször úton van, egyeztet, szervez, felnőtt családos férfi, mégis gyermeki őszinteséggel tudja felidézni a középiskolás időszakot., de most az oktatói oldalt képviseli. Milyen furcsa az élet, hogy egy induló karrier irányváltása mennyire hatékony, és egyedi tud lenni, rövid idő leforgása alatt. Igaz az alapok adottak voltak, de családon belül hatalmas előrelépést jelent, hogy egy olyan célt tűztek ki testvérével maguk elé, amely minden szempontból egy erős, kontrollált, szakképzési bázis alapjait célozza meg, ahol az oktatás, a gyártás, kutatás szakmai fejlesztés keretein belül valósul meg. Mindennek Csongrád lett a központja, ahol a fejlesztés tekintetében a volt Síp utcai iskola kerül felújításra, amely régóta kihasználatlan és üres. A munkálatokhoz a kormány plusz források biztosításával segíti az előrelépést, így itt valósul meg az elméleti oktatás, a Jókai utcai régi épületben pedig egy kettesszintű kadétképzés indul. A volt lánykollégium épülete is megtelik élettel, hiszen a NEFOK diákjai ott lesznek elszállásolva. Mindezt több célirányos elképzelés is táplálja, hiszen testvérpáros a szüleik által létrehozott örökséget viszik tovább, értéket képviselnek és a fejlesztéseknek köszönhetően egy modern európai igényeknek megfelelő intézményrendszert igazgatnak. A cél nem kisebb, mint hogy egy olyan szakmai bázist alakítsanak ki, amelyik Magyarország védelemipari technológiájának munkaerőigényét teljes mértékben kiszolgálja.

Van képzési múltjuk, amely kiegészült a tananyag fejlesztése mellett a gyártással és kutatásfejlesztéssel. Egy stabil pillér megalapozása a közvetett cél, mindezt olyan beruházások mellett, amelyeknek Csongrádon van a központja és jelentős munkaerőpiacot teremt. A tanulók számára is minden lehetőség adott, önmaguk és a szakmai fejlődés területén, nem véletlen hogy nagyon magas a jelentkezők száma, ami a jövőre nézve elgondolkodtató, hiszen lehetetlenek nincsenek.

A két fiatalember számára biztosan nem, hiszen hatalmas előrelépést tettek a szakma a család és a kutatás területén. Ez valóban egy örökség, amelyet ők ketten méltó módon ápolnak, és visznek tovább.

TG, fotó a szerző felvétele



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor

NYEREMÉNYJÁTÉK! Megnyitja kapuit a Brunnbauer Állatsimogató

Szabó Viktor

Elindult a Csongrádi konzultáció

Szabó Viktor

Égett egy személyautó Csongrádon

Szabó Viktor

Újabb rangos elismerést zsebelt be a csongrádi fotós

Szabó Viktor

Újabb gyöngyszem került elő Gyurcsány csongrádi jelöltjéről

Szabó Viktor

Szúnyoggyérítés lesz Csongrádon

Szabó Viktor