Vélemény

Moderari: Honvédelmi reform

Volt ilyen is, és ezt is a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormányok történelmi bűnei közé sorolja az utókor.

Régen volt, de a honvédelemi képességek – reformnak hazudott – meggyengítése Magyarországot helyzetét mai is befolyásolja.

Hogyan kezdődött a Magyar Honvédség leszerelése, felszereléseinek elkótyavetyélése?

Van egy hölgy, – maradjunk az udvarias titulus mellett, bár az érintett a tiszteletre semmilyen formában nem szolgált rá – akit Vadai Ágnesnek hívnak. Vadai Ágnesről annyit érdemes tudni, hogy Gyurcsány Ferenc megbízható politikai szövetségese. Ezen kívül pártja, a DK védelempolitikai szakértője, a Gyurcsány és a Bajnai kormányok idején a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Miről nevezetes Vadai Ágnes honvédelmi tevékenysége? Két év alatt leamortizálta a magyar haderőt. A Magyar Honvédség létszámát mintegy 50%-al csökkentette, és kivonta a hadrendből az ország védelmét biztosító haditechnika legnagyobb részét.

A hiedelmekkel ellentétben a Magyar Haderő a térség legütőképesebb és legjobban felszerelt hadserege volt a 2000-es évek elején. A technika szovjet eredetű volt, de abból a jó állapotú, modernebb változat.

A szárazföldi hadviselés szentháromsága a harckocsi, a lövészpáncélos, és az önjáró tüzérség együttműködésén alapul. Magyarország 238 T-72 harckocsival, 500 BMP-1 lövészpáncélossal, és 144 2SZ1 típusú önjáró löveggel volt felszerelve. Ebből a mennyiségből egyébként 100 T-72 harckocsit a Horn kormány vásárolt meg Fehéroroszországtól 1996-ban.

Talán két-három tucat T-72-es ha maradt, a többit elkótyavetyélték. Gyurcsány Ferenc 77 felújított T-72 tankot adott Iraknak ajándékba. A lövészpáncélosokat és az önjáró lövegeket pedig kevesebb pénzért adták el, mint a bennük lévő fém értéke.

A leszerelést Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes meg is indokolta: a térségben nem lesz már soha háború, a hadseregnek csak a békefenntartásra kell koncentrálni. Aki a döntés ellen szót mert emelni, az tönkretették, a katonai pályáját derékba törték.

Orbán Viktor kormányának elévülhetetlen érdeme, hogy az orosz-ukrán háború nem csupasz fenékkel érte a Magyar Honvédséget.

Az elmúlt 12 év alatt a Magyar Honvédség által elszenvedett veszteségek harmadát (!) sikerült pótolni. Még jó 5-7 év áll előttünk, mire a hazánk védelmi képességei elérik a Vadai féle ámokfutás előtti szintet.

Az ellenzék politikusainak már csak ezért sem kellene ugrálnia a szomszédban dúló háborúba történő beavatkozásért.

Minden történet végére kívánkozik egy tanúság. Ennek a történetnek a legfontosabb tanúsága, hogy a katonai felszerelések beszerzése hosszú – és nem mellesleg drága – folyamat.

A másik – majdnem ilyen fontos – tanúság, hogy a baloldali politikusok ugyanolyan pusztítást tudnak végezni a hadsereg technikai eszközeiben, mint egy háború.

Esetleg nagyobbat.

                                                                                                                                  Moderari


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kötter Tamás: Az Unió politikusai mindent egy lapra, Oroszország totális vereségére tettek fel

tk_arpad

Kocsis Máté: Kárpátaljai testvéreinknek végig kell nézniük, hogy a halottasházak megtelnek rokonaik holttestével

tk_arpad

Moderari: Magyarország államformája

tk_arpad

Skrabski Fruzsina: Tisztázzuk: az EU nem segélyt tart vissza, hanem a mi pénzünket!

tk_arpad

Jeszenszky Zsolt: Jamie Lee Curtis magyarul vette át az Oscar-díját?

tk_arpad

Szentesi Zöldi László: A győzelemhez

tk_arpad

Bayer Zsolt: Ez így nem mehet tovább!

tk_arpad

Orbán Viktor: Magyarország vezetése elég erős ahhoz, hogy távol tartsa az országot a háborútól

tk_arpad

Hámori Tamás: Gyurcsány megint adta magát

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább