Belföld

Miért február 14-e Valentin nap?

Valentines day

Bálint nap vagy Valentin nap? Mindenesetre hazánkban 1990 óta ünnepeljük ezt a napot, mint a szerelmesek napját. Legnagyobb kultusza mégis a francia és angolszász nyelvterületeken van.

Valamilyen hagyomány, szinte minden országban kapcsolódik hozzá. Ami minden területen közös, hogy a szerelmesek meglepik egymást, vagy éppen eljegyzik, hiszen erre is kiváló alkalom ez a nap. A Valentine’s Day ünnepe a világban a múlt század vége felé kezdett el kialakulni és egyben nagy gyorsasággal terjedni. Az ünnep gyökerei a kereszténység előtti időszakra tehetőek, mivel az ókori Rómában február 15.-én tartották a Lupekélia nevű termékenységi ünnepet. Egyik része a korbácsolásról szólt, mivel úgy tartották tisztító hatása van. Az esemény kellemesebb részében minden hajadon bedobhatta egy edénybe a nevét tartalmazó cédulát, amit egyedülálló férfiak, vagy fiúk húzhattak ki. A kialakult párok együtt ünnepeltek, de valószínűleg az is előfordult, hogy a későbbiekben is együtt maradtak. Ezt az ünnepséget idővel felváltotta a Bálint-nap keresztény hagyománya, amely Magyarországon kevésbé, Nyugat-Európában erősebben élt. Nehéz lenne azt a személyt azonosítani, akihez a Valentin-napi hagyományok kötődnek, hiszen viszonylag sok magyarázata van ennek az ünnepnek és sok legendához kötődik. Az első angliai Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, majd 1700-as években már divatosak lettek a Valentin-napi verseskötetek, később az 1800-as évek végétől az üdvözlőkártyák is. 1446-ban az angolok már ünnepelték ezt a napot. Február 14.-éről Franciaországban és Angliában még a középkorban azt tartották, hogy ezen a napon kezdődik a madarak párzási ideje, de ez csak erősítette az egyébként is romantikus vonásokat. Mára már nagyon népszerű lett a Valentin vagy Bálint-nap, amely egyértelműen a romantikáról, szerelemről szól. Az Egyesült Államokban, közel 1 milliárd üdvözlőlapot küldenek a szerelmesek egymásnak, de az online világban már ez is hanyatlóban van. Japánban, bármilyen furcsa is, de nem a férfiak, hanem a hölgyek ajándékoznak, és kizárólag csokoládéval, majd 1 hónap elteltével, a férfiak természetesen viszonozzák ezt a kedves gesztust. Arról nincsenek információk, hogy a viszonzás is csak csokoládé lehet-e, vagy esetleg valami más is. Peruban annyira komolyan veszik ezt a napot, hogy munkaszüneti napnak nyilvánították. Hazánkban hosszú évek óta nagyon népszerűvé vált, a Valentin- vagy nevezhetjük Bálint-napnak, amely igen sok lehetőséget tartogat a szerelmes párok számára. Számtalan a lehetőség az ajándékokat illetően, de a legnépszerűbbek a virágcsokrok és a szív alakú tárgyak maradtak.

T.G.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

tk_arpad

Több mint ezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

tk_arpad

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben az ünnepi szezonban egy felmérés szerint

tk_arpad

A Magyar Zene Háza elnyerte az egyik legrangosabb amerikai építészeti elismerést

tk_arpad

Jól áll a talajok őszi feltöltődése

tk_arpad

Lantos Csaba: az energiaszuverenitás a következő évek legfontosabb feladata

tk_arpad

Sajtóértesülések szerint Magyarország jövőre hozzáférhet az uniós forrásokhoz

tk_arpad

Elhunyt Mészöly Kálmán

tk_arpad

Felállították az ország karácsonyfáját az Országház előtt

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább