Koronavírus

6,342 millió a beoltottak, 39 928 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 122 beteg

Coronavirus 2019-nCov novel coronavirus concept. Microscope virus close up.

Magyarországon a beoltottak száma 6 342 496, közülük 6 080 592-en a második, 3 554 502-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták. Az elmúlt három napban 39 928 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 441 385-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban meghalt 122, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 944-re emelkedett – közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn.

    A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 209 129, az aktív fertőzöttek száma pedig 191 312-re emelkedett. Kórházban 2921 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.
    Az omikron és a február 15-étől életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódik – írták. A kórházi és járásközponti oltópontokon csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között lesz oltási akció. Az oltási akciónapokon a 12 év felettieket várják. Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség.
    A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl; a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.
    Már kérhető a negyedik oltás is, akár az oltási akciók keretében is – közölték a kormányzati oldalon. A negyedik oltást felnőttek kérhetik, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.
    Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.
    Azok az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulás után olthatók – jelezték.
    Hozzátették: az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, az erről szóló kormányrendelet csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben.
    Csak az oltottaknak lesz érvényes az igazolványuk. Az, aki nincs beoltva, akkor sem lesz jogosult az oltási igazolványra, ha átesett a fertőzésen, az esetleg meglévő, a fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét – írták.
    Hangsúlyozták: az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.
    A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes. A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét – közölték.
    A kormányzati oldalon megjegyezték, az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
    Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.
    A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (259 189) és Pest megyében (201 266) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (83 278), Hajdú-Bihar (76 010), Bács-Kiskun (74 879), Győr-Moson-Sopron (74 202) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (73 417). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (29 824).
    Hatósági házi karanténban 25 782-en vannak, a mintavételek száma 9 794 753.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább