175 évvel ezelőtt, ezen a napon látta meg a napvilágot Dobos József cukrászmester a Dobostorta megalkotója.
Ő kiváló szakács és gasztronómiai szakíró is volt, de nevét a róla elnevezett torta tette világhírűvé. 1884-ben készítette el először a tortát, és az 1885-ös Országos Kiállításon mutatta be a közönségnek, és a Dobostorta elindult a világhírnév felé. A torta tésztája és a csokoládés vajkrém az ő találmánya volt. Ám a torta létrejöttében nagy szerepe volt egy inasnak, hiszen egy vajat köpülő fiú tévedése vezette el a mestert a csokoládés vajkrémhez, aki a köpülőbe tévedésből só helyett cukrot tett. Ebből az elrontott vajból lett a híres torta alapanyaga. Dobos használt először tortához vajkrémet, ebben megelőzte még kortársát, az ugyancsak híres Gerbeaud-ot is. Sokáig próbáltak rájönni a torta titkára – sikertelenül. Majd 1906-ban a mester ingyen átadta az Ipartestületnek a Dobostorta receptjét – így közkinccsé téve azt. És a torta népszerűsége a mai napig nem kopott meg.
És ma a napindító habos kávém mellől nekem mindenesetre nem maradhatott el egy szelet Dobostorta – amiről még tegnap este gondoskodtam!
Írta: Kormányos Lajos, fotó: Wikipedia