Koronavírus

Elhunyt 436 beteg, 7989 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Illustration of blue Corona virus. 3d corona virus background.

Meghalt 436, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 7989 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a csütörtöktől vasárnapig tartó időszakot érintő összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn.

    A kormányzati portálon azt írták: 1 245 319-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 743 ember, a gyógyultak száma 1 087 943-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 118 633.
    Kórházban 4063 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 409-en vannak lélegeztetőgépen.
    Közölték, hogy az oltás az ünnepek alatt is elérhető, a pontos oltási adatokat kedden közlik majd.
    Kiemelték: az omikron variáns Magyarországon is terjed, ezért továbbra is az oltás felvételére kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat. A szülők számára folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyerekek oltásához. Az ünnepek alatt is van lehetőség oltásra időpontfoglalással – tették hozzá.
    A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra is előzetes időpontfoglalással.
    A portál közölte az oltópontok ünnepek alatti nyitvatartását, ezek szerint december 27-30-án 8-18 óra között, december 31-én, pénteken és január 1-jén, szombaton 8-16 óra között lesznek nyitva.
    Első oltásra azok tudnak időpontot foglalni, akik már érvényes regisztrációval rendelkeznek, regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu-n lehet.
    Kiemelték, az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az országos oltási munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.
    A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelőkben működő oltópontokon, jellemzően a csütörtöki, pénteki napokon 14-18 óra között, szombaton pedig 10-18 óra között.
    A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, és őket emellett arra kérik, hogy legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül. Ha a háziorvos vállalja, akkor természetesen nemcsak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosok számára az országos tisztifőorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.
    Közölték: folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.
    A kormányzati portál felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
    Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin