Belföld

Mit főzzek karácsonykor? Svéd burgonya köret

A cs3.hu szerkesztősége szeretne az ünnepek közeledtével egy kis segítséget nyújtani a háziasszonyoknak praktikus ötletekkel, hogyan tehetik változatosabbá az ünnepi menüsort.

Aki szinte mindennap főz, annak komoly fejtörést okoz a hétvégi ebéd is, hiszen mindig szeretnénk egy kicsit újítani, különlegesebb ételt tálalni szeretteinknek. Különösen az ünnepek alkalmával bújjuk a recepteket, mivel tegyük nem mindennapivá az ünnepi alkalmat, nem beszélve arról, hogy mindenkinek jól esik, ha a vendégsereg dicséri a főztjét és jól lakik. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani Karácsony előtt, pár ötletet adni, amihez nem kell különösebb szakértelem, bárki elkészítheti, és még beszerezhetetlen hozzávalókat sem igényel. Elsőként egy nagyon egyszerű, de roppant finom és mutatós köretet ajánlanánk, amely burgonyából készül. A burgonyát lehet egészben vagy félbe vágva is használni. Mindkét esetben megpucoljuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk, de csak annyira, hogy ne essen szét. A tepsi aljára tegyünk sütőpapírt, így az edényt is óvjuk és biztosan nem fog leragadni az étel. Ha elkészült, a vágással, sorakoztassuk egymás mellé szorosan. Az ízesítésnél számtalan lehetőség kínálkozik. Lehet csak egyszerűen sóval megszórni, amihez adható, aki kicsit ínyencebb ízre vágyik, majoránna, vagy rozmaring, fűszerpaprika, ki milyen íz világot kedvel. Amikor már majd nem kész, megszórhatjuk sajttal. Itt is lehet több féle sajtot használni. A lényeg, hogy jó sok vajat használjunk, legalább 1-2 ujjnyi szélesen álljon a vaj a sütő edény aljában, mert ettől fog a burgonya megpuhulni a vastagabb részeken. A tetejére is rakunk vajat, amely a vágások mentén megolvad és szintén a vastagabb részeknél lesz szerepe. A sütőt 200 fokra állítjuk és közel 40 percig sütjük, attól függően mekkora burgonyákat rakunk bele. Lefóliázni nem kell, de időnként meglocsolhatjuk az alján lévő olvadt vajjal. Ha elkészült, azonnal tálalhatjuk, nem kell a vajat leönteni alóla. Finom, ízletes, mindenki a saját elképzelése szerint ízesítheti, és nagyon laktatós. Az ünnepi fogás egyik köreteként tökéletes választás lehet.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hőség – Első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben

cs3_admin

Nemzetközi sztárokkal tér vissza a Balaton Sound

Endre Araczki

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a Török Áramlaton keresztül

cs3_admin

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

cs3_admin

Gulyás: a mi politikánk célja a szövetségkötés – itthon és külföldön egyaránt

cs3_admin

Madárinfluenza – Csongrád-Csanád megyében is feloldották a védőkörzeteket

cs3_admin

Életbe lépett a hőség miatti “vörös kód”

cs3_admin

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le a rendőrök Nagylakon és Csanádpalotán

cs3_admin

Hétfőtől pályázhatnak a méhészek az új méh állatjóléti támogatásra

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább