Belföld

Hivatalos: januártól 200 ezer forintra nő a legkisebb kereset, és csökkennek az adók

Tablet and mobile phone on desk

Megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről: januártól 200 ezer forintra nő a legkisebb kereset, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint lesz. Több cég egyébként is béremelésre készült jövőre: így nem okoz gondot számukra a magasabb fizetések kiutalása. A megállapodás része az is, hogy a cégek adókedvezményeket kapnak – számolt be az M1 Híradója.

A döntésről szerda este jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben. Vagyis mostantól hivatalos: januártól 200 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nő. Vagyis csaknem 20-20 százalékkal emelkednek a legalacsonyabb keresetek jövőre. Ami mintegy 2,5 millió embert érint.

A legkisebb bérek emelkedése ugyanis felfelé tolja a magasabb fizetéseket is. Azért, hogy ezeket a költségeket a cégek ki tudják termelni, a kormány jelentős adócsökkentésekről döntött.

Így januártól 13 százalékra csökken a munka közterhe és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás. Ezentúl nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni, a helyi iparűzési adó felét pedig továbbra is elengedik a kiscégeknek. A szociális hozzájárulás 2,5 százalékkal csökken, a kisvállalati adó pedig 10 százalékra mérséklődik.

A kormány most úgy számol, hogy egy 10 fős vállalkozásnak, amelynek vannak minimálbéren és az átlagbéren foglalkoztatott dolgozói is, az adócsökkentéseknek köszönhetően összességében több pénze marad.

„Átlagosan egy ilyen vállalkozásnál a 2022 január elsejétől hatályos intézkedések egyenlegeként félmillió forinttal több pénz marad. Tehát félmillió forintja marad még arra, hogy a többi munkavállaló bérét is emelje vagy beruházzon, befektessen a jövőbe” – ismertette György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Összesen 750 milliárd forinttal csökkennek a munkát terhelő adók, vagyis éves szinten ennyi pénz marad a magyar vállalkozásoknál.

Forrás: hirado.hu

A kiemelt kép illusztráció/Envato Elements- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, és én sem akarok háborút

Szabó Viktor

Kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós

Szabó Viktor

Szentesi, Csongrádi és környékbeli mezőgazdászok figyelem! Kihirdették a tartósabb vízhiányos időszakot!

Szabó Viktor

Lomnici Zoltán: minden idők legnagyobb békemenete készül

Szabó Viktor

Menczer Tamás: az EP-választás legfontosabb kérdése, hogy Európa háborúba megy vagy béke lesz

Szabó Viktor

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

Szabó Viktor

Orbán Viktor: ez a választás a háborúról és a békéről szól

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: a háborús helyzet egyre rosszabb, a legnagyobb veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti

Szabó Viktor

Menczer Tamás: hazudik, aki szerint nem a háború vagy béke kérdése a legfontosabb Európában

Szabó Viktor