Belföld

Szeptemberben tovább nőtt a foglalkoztatás

Construction Worker Preparing Himself For Another Day in Job

Szeptemberben a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 687 ezer volt, 9 ezerrel több az előző havinál. A  foglalkoztatotti létszámnak a KSH által fő mutatóként használt  háromhavi mozgóátlaga a július-szeptemberi időszakban 4 millió 663 ezret tett ki, ami 36 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában és 4 ezerrel több az egy hónappal korábbinál – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A belföldi elsődleges munkaerőpiacon 58 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a tavalyi harmadik negyedévhez mérve, míg a külföldön dolgozók száma 19 ezerrel csökkent. A közfoglalkoztatottak is 3 ezerrel kevesebben voltak, mint egy évvel azelőtt.
     A 15-64 évesek közül 4 millió 561 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 73,6 százalékos volt, 1,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Az előző év azonos időszakához viszonyított 16 ezres növekedésből 19 ezret a munkanélküliek számának csökkenése adott, ám 3 ezerrel csökkent a gazdaságilag aktív népesség. A munkaerőpiactól távolmaradó 15-64 éves inaktív lakosság létszáma egy év alatt 75 ezerrel csökkent nagyrészt a korosztály lélekszámának 78 ezres csökkenése miatt, így a potenciális munkaerőtartalék 51 ezerrel lett kevesebb, ami 318 ezer embert jelent.
     A 15-24 éves fiatalok korcsoportjában a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 27,9 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,9 százalékponttal, 87,4 százalékra, míg az 55-64 éves korosztályban 3,4 százalékponttal, 63,7 százalékra emelkedett.

MTI

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor