Vélemény

Moderari: Klímavédelem EU-s módra, avagy klímavészhelyzet Brüsszelben is van

A magyar kormány egyik legaktívabb ellenfelének számító német liberális újság, a Frankfurter Allgemeine Zeitung egy cikkben elemezte az EU-s tagországok energiaárait.

A német lap szerint Magyarországon egy kilowattóra áram 10,31 eurócentbe kerül, ami az európai átlag fele, és a németországi ár harmada.

Ráadásul – más országokkal ellentétben – Magyarországon az elektromos energia ára egyharmadával csökkent az elmúlt tíz évben.

Hazánkban  a háztartási energia árakat törvény határozza meg, és tartja stabilan alacsony szinten. A közüzemi szolgáltatók állami tulajdonban vannak, ami lehetővé teszi, hogy a gázt, az elektromos áramot, (és az ivóvizet) jelentősebb haszonkulcs megfizetése nélkül vásároljuk meg.

Ennek ára is van: az újság megjegyzi, hogy Magyarországon az atomenergia mellett magas a hagyományos fosszilis energiaforrások – földgáz, kőolaj, szén – részesedése az energiatermelésben. Valóban ez a jelen.

Az Európai Unió klímavédelmi javaslatcsomagja lényegében két eszközzel szeretné a lakossági és az ipari energiafogyasztást visszafogni a jövőben: kötelezővé tenne a tagországok számára az energiaárak növelését egy új adónem bevezetésével, illetve az unión kívülről érkező energia importra extra vámot rakna. Az adó mértékét az EU szeretné meghatározni.

Az elv olyan egyszerű, mint amilyen téves: ha valami drágább, akkor abból majd kevesebbet használnak az emberek, így csökken az energiafelhasználás, csökken a (minden bajok okozójának tartott) szén-dioxid kibocsátás.

Ezzel a legnagyobb baj, hogy az energiafelhasználás nem olyan, mint az alkohol, vagy a cigaretta; erről nem tudunk lemondani. A lakást télen fűteni kell, ha nem akarunk megfagyni.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de télen nálunk most sem uralkodik karibi hangulat. Nagyjából 20-21 fokra fűtjük fel a lakást. Ezen tovább nemigen szeretnénk csökkenteni, szóval ugyanazt a mennyiségű energiát drágábban vennénk meg, ha az EU álláspontját elfogadná a kormány.

Ráadásul az energiaárak emelkedése még nem minden: a tej ára 36%-al, a húsfélék ára 50-60%-al, a zöldségek ára 20%-al lenne magasabb, ha az EU jelenlegi terveit meg tudja valósítani.

Az üzemanyagok ára így is magas, de ezen még tovább szeretne az EU emelni. A közúti szállítás költségeinek növelése további áremelkedést okoz minden termék árában.

Csökkenne a családi költségvetés mozgástere, csökkenne az átlagember életszínvonala. Igen, a Tiétek is! Mindannyiunké!

És ez ellen csak a kormány jelenlegi energiapolitikája védhet meg bennünket.

Moderari



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor