Sport

Három arany 5000 méteren, 18 éremmel zártak a magyarok a kajak-kenu vb-n

A magyar versenyzők négy érmet, közte három aranyat nyertek a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délutáni 5000 méteres döntőiben, így a küldöttség 18 dobogós hellyel, hat elsővel, nyolc másodikkal és négy harmadikkal zárta a vb-t.

    Az olimpiai számokat tekintve egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett Hüttner Csaba szövetségi kapitány csapata a dán fővárosban.
    A leghosszabb távon a kenusoknál a szombaton 1000 méteren bronzérmes Adolf Balázs ugyanúgy Sebastian Brendellel vívott nagy csatát a győzelemért, mint két éve, Szegeden, de most más lett a csata végkimenetele. A német címvédő és a 22 éves magyar versenyző felváltva vezetett, majd az utolsó fordulónál Adolf becsúszott Brendel elé és mindketten megkezdték a hajrát. Az utolsó méterekig fej fej mellett haladtak, de a végén az Óbudai Ganz VSE kenusa hajójának orra ért előbb a célba, így ezúttal ő lett a világbajnok.
    “Erő és kitartás is kellett ehhez a versenyhez, de kőkemény taktikai csata volt. Brendel öreg róka, sok trükköt, fortélyt ismer, talán ez volt a legmegterhelőbb, hogy ezeket mind kivédjem és jól reagálják rájuk. Éreztem, hogy a fordulóknál szerezhetek egy kis előnyt, s ez a végén is működött.” – nyilatkozott a fiatal magyar sportoló.  
    A jó maratoni eredményekkel is rendelkező, idén ebben a szakágban Európa-bajnok Kisbán Zsófia is nagyszerű taktikával evezte végig a távot. Már a rajt után az élre álló duó, a címvédő fehérorosz Volha Klimava és a két éve mögötte második chilei Maria Mailliard után eredt, és végig tartotta is mögöttük a harmadik pozíciót. A hajrához érkezve aztán elment a dél-amerikai mellett, s ugyan arra már nem volt esélye, hogy a fehéroroszt is beérje, nagyon örült az ezüstéremnek.
    “Nagyon boldog vagyok, hogy dobogóra állhatok és hogy ezt a chilei lányt meg tudtam előzni, mert tavasszal, a világkupán nagyon erős volt. Nem hittem volna, hogy ennyit tudok fejlődni. Tudtam, hogy ez a verseny nem az első ötvenen dől el, és végig hittem benne, hogy tudok majd előzni.” – értékelt a Lágymányosi Spari 23 éves kenusa.
    Korát meghazudtoló érett versenyzést mutatott be a 19 éves Kőhalmi Emese is a kajakosoknál. Már az elején bebetonozta magát az élcsoportba, majd a végén faképnél hagyta riválisait, s végül magabiztosan győzött.
    “Közben éreztem, hogy elég jó tempót tudok jönni, és tudtam, hogy ha az utolsó egyenesben elöl vagyok, onnan már nem tudom elveszíteni. Készülök a két hét múlva sorra kerülő maraton világbajnokságra is, így jó az állóképességem, maradt a végére is erőm.” – mondta a KSI versenyzője, aki két hete még a portugáliai utánpótlás vb-n versenyzett, s nyert két aranyat.    
    A záró számban, férfi kajak egyes 5000 méteren az idén Európa-bajnok Noé Bálint a portugál Fernando Pimentával és a hazaiak képviselőjével, Mads Petersennel vívott nagy csatát, ők hárman szinte végig a többiektől nem zavartatva haladtak az élen. A befutó aztán hasonlóan alakult, mint a férfi kenusoknál, Noé és Pimenta fantasztikus harcát láthatta a közönség az aranyért, s végül itt is a magyarok örülhettek a végén.    
    “Az edzőm előzetesen mondta, hogy egy pillanatig se kételkedjek abban, hogy meg tudom csinálni, és végig úgy is csináltam mindent, ahogy elterveztem. A végén nem gondolkodtam, csak hajtottam.” – mondta a Budapesti Honvédot erősítő Noé Bálint, aki szombaton szerzett egy bronzérmet is Kulifai Tamással párosban, 1000 méteren.
    Eredmények:
    5000 m:
    férfiak:    
    ——–
    K-1, világbajnok:
   Noé Bálint 20:02.96 p
2. Fernando Pimenta (Portugália) 20:03.19    
3. Mads Pedersen (Dánia) 20:13.25    
    C-1, világbajnok:
   Adolf Balázs 23:08.62 p
2. Sebastian Brendel (Németország) 23:09.28
3. Kirill Samsurin (Oroszország) 23:30.18

    nők:
    —-
    K-1, világbajnok:
   Kőhalmi Emese 22:57.48 p
2. Jennifer Egan (Írország) 22:58.58
3. Lizzie Broughton (Nagy-Britannia) 22:59.45    
    C-1, világbajnok:
   Volha Klimava (Fehéroroszország) 26:18.94 p
2. Kisbán Zsófia 26:37.32
3. Maria Mailliard (Chile) 26:39.51

slr \ sgg \ sag

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Parádés hazai győzelmet aratott a Metalcom Szentes

Szabó Viktor

70 évesen is a világ legjobbjai között úszott a csongrádi Tari László

Szabó Viktor

Első helyet szereztek és továbbjutottak a szentesi Zsoldos női focistái

Szabó Viktor

Büszkeség: szentesi és csongrádi paraúszók nyakába is került érem Vásárhelyen

Szabó Viktor

Mindszenti lett az Év Életmentője

Szabó Viktor

Két szentesi úszó halmozta a pontokat Vásárhelyen

Szabó Viktor

Ötméteresek után hetedik a magyar férfi vízilabda-válogatott

Szabó Viktor

Ezüstérmes a női vízilabda-válogatott

Szabó Viktor

Döntőben a női vízilabda-válogatott

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább