Szentes

Átadták a szentesi Tóth József Színházat és Vigadót

Átadták pénteken a szentesi Tóth József Színházat és Vigadót, az intézményt az első két évben a Békéscsabai Jókai Színház fogja üzemeltetni.

    Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a helyszínen az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon színházfelújítások sorozata valósul meg, a millennium óta nem fordítottak annyi közpénzt erre a területre, mint most.
    A szentesi Tóth József Színház kialakítása méltán csatlakozik a kaposvári, a veszprémi, szolnoki és a debreceni színház felújításának sorába. Jó helyre került a közpénz, hiszen a fiatalság, különösen a középiskolás korosztály Szentesen rendkívül fogékony a színházra – közölte az államtitkár.
    A Petőfi Szálló egykori épülete közösségi tér, hiszen a szentesi polgárok annak idején megvásárolták azt a területet, melyen a 19. század végén elkészült a magyaros-szecessziós épület – emlékeztetett Fekete Péter. Rámutatott arra: hatalmas a felelőssége egy városnak, hogy egy ilyen egykor köztulajdonban álló kulturális teret ne hagyjon magára.
    A politikus felidézte, hogy az épületet korábban privatizálták, állapota azonban fokozatosan leromlott. A város mintegy 300 millió forintot fordított az ingatlan visszavásárlására, ez azonban nem volt elég, a kormány döntése alapján jelentős közpénzt fordítottak a rekonstrukcióra.
    Fekete Péter kiemelte, nemcsak a műemléképület helyreállítása történt meg, a színház technikai felszereltsége is a kor követelményeinek megfelelő: zsinórpadlás, forgószínpad áll rendelkezésre, a színpad hátsó ajtaja pedig kinyílik, így szabadtéri előadások tartására is lehetőség nyílhat.
    A színház üzemeltetésére a közelben lévő Békéscsabai Jókai Színház professzionális csapatával kötött kétéves szerződést a város. Az első évadot a kulturális államtitkárság 100 millió forinttal támogatja, amelynek elegendőnek kell lennie arra, hogy a teátrum saját előadásai mellett el tudja hozni az ország legjobb produkcióit a szentesieknek – jelentette ki Fekete Péter.
    A Szentes főterén álló, 1897 és 1899 között épült magyaros-szecessziós stílusú Petőfi Szálló és Vigadó épülete a hazai szecesszió meghatározó építészei, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint készült el. 2008-ra a teljes épület leromlott, használhatatlanná vált. A város a településfejlesztési operatív programból 1,1 milliárd forintot nyert el az épületkomplexum felújítására, ezt az önkormányzat önereje mellett 700 millió forintos kormányzati támogatás egészítette ki.
    A színháztermet Tóth József (1823-1870) színészről, Szentes jeles szülöttéről nevezték el, aki a Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolója volt.

MTI


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen forgatott az M1 stábja

Szabó Viktor

Kinek ártott ez a lámpa, és ez a kuka?!

Szabó Viktor

Ellepi a gaz Szentest, felháborodtak a lakók

Szabó Viktor

Elektromos rollert lopott Szentesen, de gyorsan elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Szentesi lakosok verekedtek össze az utcán

Szabó Viktor

Kocsikból, házakból lopott egy szentesi és egy mindszenti lakos, nyomozás indult ellenük

Szabó Viktor

Baleset Szentesen! Vezessetek óvatosan!

Szabó Viktor

Idős embert raboltak ki Szentesen

Szabó Viktor

8 hónapos terhesen veszett nyoma a 15 éves szentesi születésű lánynak

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább