Vélemény

Hámori Tamás: Az európai minimálbérről

“Írtam pár napja a baloldal egyik kedvenc mantrájáról, az európai minimálbérről. Ami nincs, de majd Dobrev jól bevezeti.
Akkor gondolkodjunk!
Azt mindenki tudja, ma a 27 tagállamban komoly különbségek vannak az árakban, bérekben, adókban. (Baloldali barátaink szeretik is emlegetni. Azt persze soha nem teszik mellé, hogy Gyurcsány országlása alatt ez az olló még nyitottabb volt. És azt sem, hogy legtöbben 2010 előtt indultak külföldre.)
Na most, az biztos nem megy, hogy csak a minimálbért egységesíti az unió. Az viszi magával a többi bért. Ráadásul csak úgy van értelme, ha mellé az összes adót, terhet, ugyanúgy egységessé tesszük. Ami viszont épp a gazdag országoknak egyáltalán nem érdeke. Nekik nagyon is megfelel, ha román, lengyel, magyar, akármilyen dolgozók mennek oda és végzik el azt a munkát, amire németet, franciát nem találnak. Az meg pláne megfelel, hogy -példaként- Magyarországon olcsóbban születik a Mercedes, Audi, akármi, mint odahaza. Ez az egyik oldal.
Kettő: mekkora is legyen az az egységes bér? Legyen a mostani legmagasabb? Jó, és miből? Azt ugyanis meg is kell termelni. (Vagy persze lehet újabb és újabb hiteleket felvenni, fejlesztés helyett napi kiadásokra, mint Gyurcsányék.) A “szegényebb” országokban azonnal be is csukná a boltot sok vállalkozás. De még azt is borítékolom, hogy a nagy gyártók is bezárnak és elviszik a termelést keletre. Mert ott olcsóbb lenne. Biztos jó lenne nekünk, ugye? Úgyis rég volt tíz százalék felett munkanélküli.
(2004: 6,1% ez 2010-re 11,3 százalékra nőtt, majd a konzervatív kormányok levitték 4 százalékra.)
Azt pedig nyilván nem lépné meg a német, francia, akármelyik vezetés, hogy ők csökkentik a béreket egy közös átlagszintre. Az nem tesz jót a népszerűségnek.
TEHÁT az egységes EU bér nem más, mint utópia. Ilyesmit ígérni pedig nettó hazugság. Ez van.
Szép napot!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Novák Katalin: A család jelenti a fenntarthatóság zálogát

cs3_admin

Jeszenszky Zsolt: Csak nem egy amerikai szerveren fut a magyar ellenzéki előválasztás?

cs3_admin

Orbán Viktor beszéde a Mathias Corvinus Collegium tanévnyitó ünnepségén

cs3_admin

Szakács István: Vujity Tvrtko amit mondott abban van valami…

cs3_admin

Bayer Zsolt: Anglia és a rasszizmus

cs3_admin

Szentesi Zöldi László: A reformkorban Bécsből nézve subás-szűrös parasztok voltunk

tk_arpad

Schmidt Mária: Nyílt levél Boris Johnsonnak

cs3_admin

Soltész Miklós: Előbb lohad le majd a nagy LMBTQ-nyomulás, mint hogy az emberek térdre esnének előtte

cs3_admin

Hámori Tamás: Egy másik oldalon felgyűlt kommentekre reagáltam

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább