Vélemény

Hámori Tamás: Az európai minimálbérről

“Írtam pár napja a baloldal egyik kedvenc mantrájáról, az európai minimálbérről. Ami nincs, de majd Dobrev jól bevezeti.
Akkor gondolkodjunk!
Azt mindenki tudja, ma a 27 tagállamban komoly különbségek vannak az árakban, bérekben, adókban. (Baloldali barátaink szeretik is emlegetni. Azt persze soha nem teszik mellé, hogy Gyurcsány országlása alatt ez az olló még nyitottabb volt. És azt sem, hogy legtöbben 2010 előtt indultak külföldre.)
Na most, az biztos nem megy, hogy csak a minimálbért egységesíti az unió. Az viszi magával a többi bért. Ráadásul csak úgy van értelme, ha mellé az összes adót, terhet, ugyanúgy egységessé tesszük. Ami viszont épp a gazdag országoknak egyáltalán nem érdeke. Nekik nagyon is megfelel, ha román, lengyel, magyar, akármilyen dolgozók mennek oda és végzik el azt a munkát, amire németet, franciát nem találnak. Az meg pláne megfelel, hogy -példaként- Magyarországon olcsóbban születik a Mercedes, Audi, akármi, mint odahaza. Ez az egyik oldal.
Kettő: mekkora is legyen az az egységes bér? Legyen a mostani legmagasabb? Jó, és miből? Azt ugyanis meg is kell termelni. (Vagy persze lehet újabb és újabb hiteleket felvenni, fejlesztés helyett napi kiadásokra, mint Gyurcsányék.) A “szegényebb” országokban azonnal be is csukná a boltot sok vállalkozás. De még azt is borítékolom, hogy a nagy gyártók is bezárnak és elviszik a termelést keletre. Mert ott olcsóbb lenne. Biztos jó lenne nekünk, ugye? Úgyis rég volt tíz százalék felett munkanélküli.
(2004: 6,1% ez 2010-re 11,3 százalékra nőtt, majd a konzervatív kormányok levitték 4 százalékra.)
Azt pedig nyilván nem lépné meg a német, francia, akármelyik vezetés, hogy ők csökkentik a béreket egy közös átlagszintre. Az nem tesz jót a népszerűségnek.
TEHÁT az egységes EU bér nem más, mint utópia. Ilyesmit ígérni pedig nettó hazugság. Ez van.
Szép napot!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor