Vélemény

Hámori Tamás: Az európai minimálbérről

“Írtam pár napja a baloldal egyik kedvenc mantrájáról, az európai minimálbérről. Ami nincs, de majd Dobrev jól bevezeti.
Akkor gondolkodjunk!
Azt mindenki tudja, ma a 27 tagállamban komoly különbségek vannak az árakban, bérekben, adókban. (Baloldali barátaink szeretik is emlegetni. Azt persze soha nem teszik mellé, hogy Gyurcsány országlása alatt ez az olló még nyitottabb volt. És azt sem, hogy legtöbben 2010 előtt indultak külföldre.)
Na most, az biztos nem megy, hogy csak a minimálbért egységesíti az unió. Az viszi magával a többi bért. Ráadásul csak úgy van értelme, ha mellé az összes adót, terhet, ugyanúgy egységessé tesszük. Ami viszont épp a gazdag országoknak egyáltalán nem érdeke. Nekik nagyon is megfelel, ha román, lengyel, magyar, akármilyen dolgozók mennek oda és végzik el azt a munkát, amire németet, franciát nem találnak. Az meg pláne megfelel, hogy -példaként- Magyarországon olcsóbban születik a Mercedes, Audi, akármi, mint odahaza. Ez az egyik oldal.
Kettő: mekkora is legyen az az egységes bér? Legyen a mostani legmagasabb? Jó, és miből? Azt ugyanis meg is kell termelni. (Vagy persze lehet újabb és újabb hiteleket felvenni, fejlesztés helyett napi kiadásokra, mint Gyurcsányék.) A “szegényebb” országokban azonnal be is csukná a boltot sok vállalkozás. De még azt is borítékolom, hogy a nagy gyártók is bezárnak és elviszik a termelést keletre. Mert ott olcsóbb lenne. Biztos jó lenne nekünk, ugye? Úgyis rég volt tíz százalék felett munkanélküli.
(2004: 6,1% ez 2010-re 11,3 százalékra nőtt, majd a konzervatív kormányok levitték 4 százalékra.)
Azt pedig nyilván nem lépné meg a német, francia, akármelyik vezetés, hogy ők csökkentik a béreket egy közös átlagszintre. Az nem tesz jót a népszerűségnek.
TEHÁT az egységes EU bér nem más, mint utópia. Ilyesmit ígérni pedig nettó hazugság. Ez van.
Szép napot!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kötter Tamás: Most a fogyatékkal élőkbe szállt bele Márki-Zay Péter

cs3_admin

Szabados Ádám: Imádkozzunk a kanadai keresztényekért!

cs3_admin

Bujdosó Tamás: Megújul a Kurca part

cs3_admin

Hámori Tamás: Valóság

cs3_admin

Moderari: Fedák Sári

cs3_admin

Moderari: Kiáltsunk Farkast!

cs3_admin

Kötter Tamás: A Spar, a Tesco és az Aldi extra profitját siratja a baloldal

cs3_admin

Pilhál Tamás: A Göncz-mítosz viccnek is gyenge

cs3_admin

Moderari: Várakozás közben …

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább