Belföld

Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön

human hand press on remote control of Air Conditioner with hot weather.

Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön – közölte pénteken az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), amely szerint az új rekord megszületésében szerepet játszott a klímaváltozás.

    A globális felszíni átlaghőmérséklet 2021 júliusában 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi legmelegebb júliusi hőmérsékletet, amelyet 2016-ban, 2019-ben, majd 2020-ban mértek. Ezzel az idei a legmelegebb július volt a feljegyzések kezdete óta, egyben a legmelegebb az összes hónap közül – olvasható a szervezet honlapján.
    Az 20. század 15,8 Celsius-fokos globális júliusi felszíni (szárazföldi és tengeri) átlaghőmérsékletét 0,93 fokkal haladta meg idei július. Az északi féltekén a szárazföldi felszíni hőmérséklet minden korábbi júliusinál magasabb volt, a példátlannak számító 1,54 fokkal meghaladva a korábbi, 2012-es rekordot.
    A NOAA 142 éve méri a Föld hőmérsékletét.
    Az amerikai ügynökség Európában a második legmelegebb – a 2010. júliusival azonos, és csak a 2018. júliusitól elmaradó – júliust mérte, Ázsiában pedig a mérések kezdete óta a legmagasabb júliusi hőmérsékletet. Mérései szerint 2021 júliusa egyaránt a 10 legmelegebb július hónap között volt Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában és Óceániában.
    Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) augusztus 5-én azt közölte, hogy a tavalyival karöltve az idei a harmadik legmelegebb július volt a világban a mérések kezdete óta. A C3S adatai szerint Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. Az európai légkörfigyelő szolgálat mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal.
    A két szervezet mérései között gyakran vannak kisebb eltérések.
    Az eddigi adatokból a NOAA azt a következtetést vonta le, hogy 2021 egésze várhatóan a tíz valaha mért legmelegebb esztendő között lesz.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor