Vélemény

Sargentini jelentés 5.

A magánélet védelmével és az adatvédelemmel, a véleménynyilvánítás szabadságával, kapcsolatos kritikák következnek. Szép a csokor, de ezeken a megállapításokon már elég erősen látszik az erőlködés, nem is ragozzuk túl:

A magánélet védelme és az adatbiztonság kapcsán a nemzetbiztonsági célból folytatott esetlegesen törvénytelen titkos megfigyeléssel szembeni védelem mértékét kevesellették. Konkrét jogsérelem nem történt, – ezt elismerte a jelentéstevő is.

Abban természetesen igaza van a jelentést megfogalmazóknak, hogy a titkos megfigyelés eszközével is vissza lehet élni, de ez nagyjából minden jogintézményre igaz. Az Európai Parlamentben elfogadott jelentésekre is.

Ettől még abban bízunk, hogy az erre hivatott bírók és ügyészek, rendőrök törvényesen, egymást ellenőrizve végzik a munkájukat. A tapasztalat ezzel kapcsolatban kevés, mert átlagemberként bennünket sosem fognak titkos eszközökkel megfigyelni: erre sem létező közbiztonsági igény, sem kapacitás nincs.

A sajtószabadság témakörében részben a Médiatanács megválasztásának módját kifogásolták. Nem igazán érthető, hogy hol a hiba: a Médiatanácsot az Országgyűlés választja meg. Az országgyűlési képviselőket a választópolgárok választják meg. Tud ez ennél demokratikusabb lenni?

Sérelmezték még, hogy a médiában közzétett reklámok bevételei után adózni kell. Ez az egyetlen, teljes egészében megalapozott állítás az egész jelentésben! Tényleg adózni kell. Nekik is, nekünk is. Emberileg persze értem miért baj ez szerintük, én sem szeretek adózni. De ez ettől még nem jogállamisági, hanem egyéni „szocprobléma”.

A jelentésben felróják, hogy Magyarországon a „média kimerítően, ám rendkívül polarizált módon és kritikus elemzés nélkül számolt be a kampányról. Ezt akár dicséretnek is vehetjük.Köszönjük is szépen! Mi is így látjuk. Mindenki elmondhatta, elmondhatja a véleményét, a kritikát pedig a magyar választópolgárra bízták, és bízzák.

Magyarországon a média elérhető nyomtatott formában és elektronikusan is. Az újságok száma nagy, található közöttük jobboldali, baloldali és liberális értékrendet valló folyóirat is. Az arányok kb. kiegyenlítettek. Az interneten minden vélemény közzétehető, elérhető. A tv csatornák száma szinte követhetetlenül magas.

Nincs cenzúra, mindenki az mond, ír, amit akar. Senkibe nem lehet törvényesen belefojtani a szót.

Lehet, hogy éppen ez a bajuk?

moderari

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Moderari: Október 23-ra

cs3_admin

Pilhál György: Heti színes

cs3_admin

Hámori Tamás: Bocsánat, megint számok jönnek!

cs3_admin

Bálint Botond: A “zöldek” a legnagyobb környezetszennyezők és a hülyeségük már az életünket fenyegeti

cs3_admin

Rákay Philip: Dobrev szerint „a lopott vagyont el kell kobozni, bármikor is történt”

cs3_admin

Ircsik Vilmos: Egy igazáért küzdő nemzet védelmében

cs3_admin

Volner János: Néhány felvetés Márki-Zay úgynevezett „jobboldaliságával” kapcsolatban

cs3_admin

Moderari: Kilégzés…

cs3_admin

Hámori Tamás: Békemenet

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább