Vélemény

Sargentini jelentés 5.

A magánélet védelmével és az adatvédelemmel, a véleménynyilvánítás szabadságával, kapcsolatos kritikák következnek. Szép a csokor, de ezeken a megállapításokon már elég erősen látszik az erőlködés, nem is ragozzuk túl:

A magánélet védelme és az adatbiztonság kapcsán a nemzetbiztonsági célból folytatott esetlegesen törvénytelen titkos megfigyeléssel szembeni védelem mértékét kevesellették. Konkrét jogsérelem nem történt, – ezt elismerte a jelentéstevő is.

Abban természetesen igaza van a jelentést megfogalmazóknak, hogy a titkos megfigyelés eszközével is vissza lehet élni, de ez nagyjából minden jogintézményre igaz. Az Európai Parlamentben elfogadott jelentésekre is.

Ettől még abban bízunk, hogy az erre hivatott bírók és ügyészek, rendőrök törvényesen, egymást ellenőrizve végzik a munkájukat. A tapasztalat ezzel kapcsolatban kevés, mert átlagemberként bennünket sosem fognak titkos eszközökkel megfigyelni: erre sem létező közbiztonsági igény, sem kapacitás nincs.

A sajtószabadság témakörében részben a Médiatanács megválasztásának módját kifogásolták. Nem igazán érthető, hogy hol a hiba: a Médiatanácsot az Országgyűlés választja meg. Az országgyűlési képviselőket a választópolgárok választják meg. Tud ez ennél demokratikusabb lenni?

Sérelmezték még, hogy a médiában közzétett reklámok bevételei után adózni kell. Ez az egyetlen, teljes egészében megalapozott állítás az egész jelentésben! Tényleg adózni kell. Nekik is, nekünk is. Emberileg persze értem miért baj ez szerintük, én sem szeretek adózni. De ez ettől még nem jogállamisági, hanem egyéni „szocprobléma”.

A jelentésben felróják, hogy Magyarországon a „média kimerítően, ám rendkívül polarizált módon és kritikus elemzés nélkül számolt be a kampányról. Ezt akár dicséretnek is vehetjük.Köszönjük is szépen! Mi is így látjuk. Mindenki elmondhatta, elmondhatja a véleményét, a kritikát pedig a magyar választópolgárra bízták, és bízzák.

Magyarországon a média elérhető nyomtatott formában és elektronikusan is. Az újságok száma nagy, található közöttük jobboldali, baloldali és liberális értékrendet valló folyóirat is. Az arányok kb. kiegyenlítettek. Az interneten minden vélemény közzétehető, elérhető. A tv csatornák száma szinte követhetetlenül magas.

Nincs cenzúra, mindenki az mond, ír, amit akar. Senkibe nem lehet törvényesen belefojtani a szót.

Lehet, hogy éppen ez a bajuk?

moderari


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kötter Tamás: Az Unió politikusai mindent egy lapra, Oroszország totális vereségére tettek fel

tk_arpad

Kocsis Máté: Kárpátaljai testvéreinknek végig kell nézniük, hogy a halottasházak megtelnek rokonaik holttestével

tk_arpad

Moderari: Magyarország államformája

tk_arpad

Skrabski Fruzsina: Tisztázzuk: az EU nem segélyt tart vissza, hanem a mi pénzünket!

tk_arpad

Jeszenszky Zsolt: Jamie Lee Curtis magyarul vette át az Oscar-díját?

tk_arpad

Szentesi Zöldi László: A győzelemhez

tk_arpad

Bayer Zsolt: Ez így nem mehet tovább!

tk_arpad

Orbán Viktor: Magyarország vezetése elég erős ahhoz, hogy távol tartsa az országot a háborútól

tk_arpad

Hámori Tamás: Gyurcsány megint adta magát

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább