Külföld

Belehalt sebesülésébe a tíz nappal ezelőtt meglőtt holland újságíró

Belehalt sebesülésébe Peter R. de Vries ismert holland bűnügyi újságíró, akit a hónap elején egy célzott fegyveres támadás során lőttek meg Amszterdam belvárosában – közölte a holland sajtó csütörtökön.

    Az újságírót a fején érte a súlyos sebesülés július 6-án este. A 64 éves de Vries éppen távozott egy televíziós stúdióból, ahol egy élő műsorban szerepelt.
    De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számított, és rendszeresen részt vett tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban. Jó kapcsolatai voltak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket.
    Az újságíró halála előtt egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vett részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáin.
    A Peter R. de Vries elleni támadással összefüggésben két gyanúsítottat vett őrizetbe a holland rendőrség. A gyanú szerint az elkövető egy 21 éves holland állampolgárságú fiatalember lehetett. Mellette egy Hollandiában élő, 35 éves lengyel férfit is előállítottak, aki a sofőrje volt a menekülésre használt autónak.
    Vilmos Sándor holland király a támadást követően mély megdöbbenését fejezte ki, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a bűnügyi újságíró elleni merényletet. A “jogállamiságunk sarokkövét jelentő újságírás elleni támadás, s mint ilyen, az alkotmányos rendünk elleni támadást jelent” – fogalmazott.
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren csütörtökön közzétett üzenetében elszomorítónak nevezte Peter R. de Vries halálhírét, és hangsúlyozta: az oknyomozó újságírók munkája létfontosságú a demokrácia számára. “Mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük őket” – fogalmazott.
    Charles Michel, az Európai Unió tagállamainak vezetőiből álló Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: szomorú nap ez a sajtószabadság számára. A meggyilkolt újságíróra emlékezve folytatni kell a harcot a szabad sajtó, a tolerancia és a demokrácia érdekében – emelte ki.
    David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üzenetében kijelentette: “mindig emlékezni fogunk” Peter R. de Vries bátorságára, mellyel a szervezett bűnözés leleplezéséért és a társadalom legsötétebb oldalának megvilágításért küzdött.

MTI, fotó: Wikipedia


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Macron francia elnökkel tárgyal hétfőn Orbán Viktor

cs3_admin

Florida kormányzójával tárgyalt Novák Katalin

cs3_admin

Több százezer autót hív vissza a Tesla az önvezető rendszerének hiányossága miatt

tk_arpad

Török-szíriai földrengés – Átlépte a 40 ezret a halálos áldozatok száma

cs3_admin

Török-szíriai földrengés: már 12 túlélőt emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól

tk_arpad

Török-szíriai földrengés – Szeizmológus: erős utórengések követhetik a mostani földmozgást

tk_arpad

Elindult a Hunor mentőszervezet csapata Törökországba

tk_arpad

Hat sérültje van a londoni lövöldözésnek, köztük két gyerek

cs3_admin

XVI. Benedek halála – Orbán Viktor lerótta kegyeletét a ravatalnál

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább