Csongrád Kult

A szerelem és hűség fája

Némi töprengés után döntöttem úgy, hogy megírom ezt a bejegyzést – bízva abban hogy lesz akinek felkelti az érdeklődését. Immáron fél évtizede, hogy 2016-ban a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében Csongrádon felavatták a szerelemlakat falat, hogy a szerelmesek egy lakatot rárakva és rázárva emléket állítsanak szerelmüknek.

Maga az ötlet még a kétezres évek elejéről, a Szerbiai Vrnjacka Bánja kisvárosból ered, ahol egy tragikus szerelem emlékére állítottak így emléket. Azóta Európa szerte sok helyen, és hazánkban is több mint húsz településen megtalálható már ilyen kedves építmény. Csongrádon akkor széles körű összefogás eredményeként -melynek motorja a Vitalitásért és Fiatalokért egyesület volt- kelt életre a díszes, kovácsoltvas lakatfal, amely a Nagyboldogasszony Templom kertjében, egy nagy gesztenyefa törzsét öleli körül.

Külön érdekesség, hogy az összes többi lakatfal hoz már meglévő vázat használták fel – acélból készült kaput, kerítést, korlátot vagy hídpillért, a csongrádi azonban eredetileg ennek készült. Az avatáskor néhány lakat került rá, mára már közel másfél száz található rajta. Van közöttük gravírozott és kicsit ütött – kopott egyaránt, ám mégis mind ugyanazt jelképezi: a szerelmesek összetartozását. És a szerelem lakatfalnak, azon túl hogy egy szívből jövő emberi érzésnek szép kifejezése, méltán van helye a város látnivalóinak sorában!

Írta, fotók: Kormányos Lajos



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A szentesieknek és csongrádiaknak is elérhetők az adóbevallási tervezetek – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Szabó Viktor

Égett egy garázs Csongrádon Dália utcában

Szabó Viktor

Forgalomkorlátozások lesznek Csongrádon!

Szabó Viktor

Gyovai Zsolt indul a csongrádi polgármesteri székért

Szabó Viktor

70 évesen is a világ legjobbjai között úszott a csongrádi Tari László

Szabó Viktor

Ismét érkezik a Cégek Piaca Szentesre és Csongrádra!

Szabó Viktor

Összeállt a pontonhíd Csongrádnál

Szabó Viktor

Büszkeség: szentesi és csongrádi paraúszók nyakába is került érem Vásárhelyen

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább