Csongrád Kult

A szerelem és hűség fája

Némi töprengés után döntöttem úgy, hogy megírom ezt a bejegyzést – bízva abban hogy lesz akinek felkelti az érdeklődését. Immáron fél évtizede, hogy 2016-ban a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében Csongrádon felavatták a szerelemlakat falat, hogy a szerelmesek egy lakatot rárakva és rázárva emléket állítsanak szerelmüknek.

Maga az ötlet még a kétezres évek elejéről, a Szerbiai Vrnjacka Bánja kisvárosból ered, ahol egy tragikus szerelem emlékére állítottak így emléket. Azóta Európa szerte sok helyen, és hazánkban is több mint húsz településen megtalálható már ilyen kedves építmény. Csongrádon akkor széles körű összefogás eredményeként -melynek motorja a Vitalitásért és Fiatalokért egyesület volt- kelt életre a díszes, kovácsoltvas lakatfal, amely a Nagyboldogasszony Templom kertjében, egy nagy gesztenyefa törzsét öleli körül.

Külön érdekesség, hogy az összes többi lakatfal hoz már meglévő vázat használták fel – acélból készült kaput, kerítést, korlátot vagy hídpillért, a csongrádi azonban eredetileg ennek készült. Az avatáskor néhány lakat került rá, mára már közel másfél száz található rajta. Van közöttük gravírozott és kicsit ütött – kopott egyaránt, ám mégis mind ugyanazt jelképezi: a szerelmesek összetartozását. És a szerelem lakatfalnak, azon túl hogy egy szívből jövő emberi érzésnek szép kifejezése, méltán van helye a város látnivalóinak sorában!

Írta, fotók: Kormányos Lajos



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Mazsi birtokba vette a Körös-toroki strandot

Szabó Viktor

Egy 39 éves férfi rongált meg egy csongrádi ingatlant

Szabó Viktor

A kutyusokat is várják a Körös-torokban

Szabó Viktor

Újra együtt a Fivérek

Szabó Viktor

A Csongrádi Május 1 Vadásztársaság küzdelme a vízért

Szabó Viktor

Szombaton a Csík zenekarral startol a Csongrádi Napok

Szabó Viktor

Ismét vár a part a Körös-torokban

Szabó Viktor

Bronzkori földvárat találtak a régészek Csongrádon

Szabó Viktor

Körös-toroki nyaralókból lopott egy trió, akik ellen nyomozás indult

Szabó Viktor