Tech

Sok PC-n nem fog futni a Windows 11

A Microsoft csütörtökön bejelentett legújabb operációs rendszere két követelmény miatt nem települhet majd sok millió PC-re. Az egyik ilyen a processzor. A Windows 11-hez egy legalább kétmagos és 1 GHz-es CPU-ra lesz szükség, ami első olvasatra meglehetősen alacsony küszöbnek tűnik. A cég által közzétett részletes, gyártókra bontott lista alapján azonban ennél sokkal magasabban van a léc.

Az Intel CPU-kat tartalmazó listán a legrégebbi modell 2017 második felében jelent meg. Az AMD esetében még rosszabb a helyzet. A kisebbik x86-os szereplő termékeit felvonultató listán 2018-as a legrégebbi támogatott a CPU. Ez azt jelenti, hogy még az első generációs, még ma is viszonylag erősnek számító, (akár) nyolcmagos Ryzenek mellett sem lesz telepíthető a Windows 11.

A Microsoft máris szerkesztette a dokumentum processzorokról szóló részét, eltávolítva a generációkról szóló részt, a küszöbökre (soft floors, hard floors) vonatkozó szekcióval együtt. Az egyes gyártókra lebontott pontos lista azonban továbbra is érintetlenül érhető el a cég honlapján, így jelen állás szerint legalább 3-4 éves processzorra lesz szükség a Windows 11 telepítéséhez és futtatásához.

A CPU-s követelmények mellett a TPM, vagyis Trusted Platform Module megléte is alapkövetelmény lesz a Windows 11 számára. A TPM egy viszonylag régi, lassan két évtizedes fejlesztés, amely sokáig csak egy opcionális kiegészítő volt a PC-kben. Nem csoda, hogy a TPM-et a Windows már jó tíz éve támogatja – a modul többek között egy a titkosítási kulcsok tárolásáért és egyéb biztonsági funkciókért felelős hardverkomponens, amelyre többek között a Device Encryption, a Windows Defender System Guard, illetve opcionálisan a BitLocker is támaszkodik.

A modulból három kivitel létezik: korábban a diszkrét, vagyis saját nyomtatott áramkörre épített TPM chip volt a jellemző, amit egy dedikált csatlakozósorra lehetett ráilleszteni bizonyos alaplapoknál. Ezt követően a rendszerchipbe épített, integrált megoldások kezdtek el terjedni, amit pár éve az fTPM (firmware TPM) váltott fel a processzorokba integrált TEE-knek (Trusted Execution Environment) hála. Utóbbi az Intelnél olyan technológiákat takar, mint a TXT (Trusted Execution Technology) vagy az SGX (Software Guard Extensions), az AMD-nél pedig a PSP (Platform Security Processor).

Ezeknek köszönhetően az elmúlt pár évben megjelent platformok szinte mindegyik támogatja a TPM-et, már amennyiben ezt a rendszer vagy az alaplap gyártója valamilyen okból nem tiltotta le. (Az Intel processzoros számítógépek BIOS-ában PTT, az AMD-seknél pedig egyszerűen TPM néven található meg a beállítást.) Amennyiben tehát a Microsoft nem változtat a fenti, igencsak szigorú processzoros követelményeknek, a TPM megléte várhatóan a kisebbik problémát jelenti majd, mivel a 3-4 éves rendszerek döntő többsége már tartalmazza a modult.

Forrás: 9to5



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább