Csongrád

Kürtőskalács fesztivál a Körös-torokban

Két napos Kürtőskalács Fesztivállal várják az érdeklődőket a Körös-torokban július 02-án és 03-án, ahol a finomságok kóstolása mellett zenei előadók, humorista és gyerekprogram is szerepel.

A kürtőskalács 2015 óta jegyzett hungarikum, amely egyszerre székely, magyar és erdélyi sütemény. Nevét a füstelvezetésre használt kürtőről kapta a formája után. A kürtőskalács az egyik legkedveltebb édesség hazánkban is. Régebben főként ünnepi alkalmakkor készítették, de mára már a hétköznapok egyik kedvencévé vált. Nem volt kérdéses, hogy a nemzeti értékek és hungarikumok nyertes pályázaton, amelyet a Körös-Torok Kultúrájáért Egyesület nyújtott be, nem is kerülhet más a középpontba, mint az említett édesség. A Körös-toroki üdülőhelyen Szigeti Szabolcs erdélyi recept alapján évek óta hagyományos módszerrel készíti ezt a finomságot, amelyet a helyiek is annyira megkedveltek, hogy a Tisza magas vízállása idején is lesétáltak a bokáig érő vízben, hogy friss kürtőskalácsot egyenek. Mivel minden lehetőség adott volt, jött is  az ötlet egy fesztiválra, amelyet 2 naposra terveztek a szervezők, és arra törekedtek, hogy a program elemei minden generáció számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak.

A július 2-án (pénteken) a 19.50-kor kezdődő megnyitót nem kisebb név, mint az Ismerős Arcok zenekar műsora követi. Július 3-án (szombaton) délelőtt 11 órakor a szentesi származású Badár Sándor Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista előadása kezdődik, de a gyerekek számára is készült egy mesejátékkal a Mandula Színház. A zene erről a napról sem hiányozhat, amelyet a Meander Zenekar biztosít 17 órakor. Fellép többek között az a Kurcz Alexandra, aki az Ének Iskolája egyik felfedezettje és aki már bemutatkozott Csongrádon azon az esten, amelyet a koronavírus elleni védekezésben résztvevő önkéntesek számára szerveztek, megköszönve ezzel áldozatos munkájukat. A két napos fesztivált Dj Szigeti Szabolcs Retro Discoval zárja.

A látogatók a kürtőskalácsot többféle ízesítésben is megkóstolhatják és az elkészítését is figyelemmel kísérhetik. A Körös-Torok Kultúrájáért Egyesület célja, hogy az Alföld legszebb homokfövenyén kialakított üdülőterületre és a folyópartra érkezők, sokszínű, változatos programok részesei lehessenek. A terület sokféle lehetőséget biztosít ahhoz, hogy minél több turista látogasson el Csongrád különleges partszakaszára, de emellett a szórakozásra és kikapcsolódásra is olyan lehetőséget biztosítsanak, amely a kultúrát és a hagyományokat is erősíti, és ápolja. A fesztivál az idei évben az első nagyszabású alkalom az egyesület kezdeményezésében, amelyet még több saját szervezésű program fog követni az idei meleg strandszezonban.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A csongrádi zsaruk elől nincs menekvés: felgyői tolvajt fogtak az egyenruhások

Szabó Viktor

A szentesieknek és csongrádiaknak is elérhetők az adóbevallási tervezetek – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Szabó Viktor

Égett egy garázs Csongrádon Dália utcában

Szabó Viktor

Forgalomkorlátozások lesznek Csongrádon!

Szabó Viktor

Gyovai Zsolt indul a csongrádi polgármesteri székért

Szabó Viktor

70 évesen is a világ legjobbjai között úszott a csongrádi Tari László

Szabó Viktor

Ismét érkezik a Cégek Piaca Szentesre és Csongrádra!

Szabó Viktor

Összeállt a pontonhíd Csongrádnál

Szabó Viktor

Büszkeség: szentesi és csongrádi paraúszók nyakába is került érem Vásárhelyen

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább