Nagymágocs Térség

Továbbra is maguk a falvak írják a Magyar falu programot

Az egyes térségek kistelepüléseit képviselők találkozókon mondják el, hogy milyen jellegű támogatásra van szükségük a népességfogyás megállításához, ezért továbbra is maguk a falvak írják a Magyar falu programot – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Nagymágocson pénteken.

    Gyopáros Alpár elmondta: az országjárása során szervezett találkozókon részt vevő polgármesterek, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, civil szervezetek vagy különféle egyházak delegáltjai által tett javaslatokat, észrevételeket folyamatosan beépítik a Magyar falu programba.
    Emlékeztetett: a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok “rendkívül látványos eredményekkel büszkélkedhet, hiszen kevesebb mint két éve indult el, de ehhez képest már több mint 21 ezer, falvakban élő család lakhatását segítette, több mint 110 milliárd forint értékben”.
    Kiemelte, a 2019 óta zajló mellékúthálózat-felújítási program 2022 végére elérheti azt az eredményt, hogy a lehetőségnek köszönhetően nagyjából 4500 kilométernyi út minősége javul meg. Sikeresnek nevezte azt a pályázati rendszert is, amelynek keretében “már több mint 130 milliárd forint forrást fizettek ki a kistelepülési önkormányzatok, a civil szervezetek, az iskolafenntartók és az egyházközségek kisebb mértékű fejlesztéseire”.
    Mint mondta, “olyan hiánypótló beruházások valósulhatnak meg, amelyekre nincsenek európai uniós vagy hazai források”. Néhány 10 millió forint értékben sok más mellett óvodafelújításokat, orvosi rendelők kialakítását és felszerelését, iskolabuszok vagy éppen korszerű kommunális eszközök beszerzését tudják elvégezni az egyes településeken.
    A kormánybiztos elmondta: az idén elindult, piaci szereplőket segítő programelem a kisboltok megmentését és fejlesztését célozza. A pályázatok benyújtására már csak néhány napjuk maradt az érdeklődőknek, hiszen június 28-áig várják a kérelmeket. Az idén újdonságként mikrovállalkozások fejlesztését célzó pályázatot is hirdettek – tette hozzá.
    Kitért arra, hogy a találkozókon eljárási kérdésekről is gyakran szó esik, ennek is köszönhető, hogy a Magyar falu program pályázati rendszere egyszerű, rugalmas és gyors.
    Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a Magyar falu program forrásai nem csökkenek, sőt egyre növekednek a jelzett igényeknek megfelelően, így jövőre az eddigieknél is több forrás biztosítja a vidéki, ötezer lakosnál kisebb népességű települések életminőség-javítását célzó fejlesztések megvalósulását – tette hozzá.
    Farkas Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a következő hét évben az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Ennek keretében folytatódhat a Magyar falu program is, amelynek óriási jelentősége van, hiszen ezek a források a kistelepülések fejlődését szolgálják.
    Hangsúlyozta, a térségben szinte nincs is olyan település, ahol ne valósult volna meg legalább egy fejlesztés a programnak köszönhetően az ott élők életminőségének biztosítása érdekében.
    Nagymágocson jelenleg is zajlik egy kétkilométeres útszakasz rekonstrukciója, de korábban az Ybl Miklós által tervezett uradalmi épület felújítása és a gyermektáborhely kialakítása is a Magyar falu programban valósulhatott meg, akárcsak a temető ravatalozójának fejlesztése. Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően a közelmúltban az egészségházat látták el napelemrendszerrel, és hűtő-fűtő klímákat is beszereztek az épületbe. A jövőben egyebek mellett a helyi iskola fejlesztése is a Magyar falu program nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően történhet meg.

MTI- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor

Boldog új évet, Cs3.hu Család!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak, érdemes még ma teletankolni a verdát!

Szabó Viktor

A rendőrség meghosszabbította a razziát a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon

Szabó Viktor

Farkas Sándor: boldogság, szeretet, egymásra találás + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább