Vélemény

„Össztüzet” kaptunk, megint

Ezekben a napokban ismét címlapokra került a Sargentini jelentés, amelynek megszavazása kapcsán döntésre jutott az Európai Bíróság. A döntés szerint a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyása jogszerű volt, a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására irányuló Európai Parlamenti döntés meghozatala során minden rendben volt. Hát … ami a horgászegyesületi közgyűlésen mindenki számára nyilvánvalóan nem elfogadható, az az Európai Parlamentben pont megfelelő.

Értjük mi ezt.

De nem ez a lényeg: a Sargentini jelentés a bírósági döntéssel ismét népszerű téma lett. Ki lehet pellengérezni Magyarországot, ami bizonyos országokban és bizonyos haladó körökben a napi ima helyébe lépő szertartás lett.

Magyarországon az utóbbi tíz évben évente négy-öt alkalommal szűnt meg a sajtószabadság, és került végveszélybe a jogállamiság. Már ha az Európai Parlament döntéseit, állásfoglalásait, jelentéseit nézzük.

De mit is tartalmaz a Sargentini jelentés?

Valaki a hátsó sorból?

Bevallom én sem olvastam el annak idején, pedig bizony érdekesnek találtam, mikor végül rászántam magam.

Röviden összefoglalva:

„A főbb aggályok az alkotmányos és a választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlenségével, a bírák jogaival, a korrupcióval és az összeférhetetlenséggel, a magánélet védelmével és az adatvédelemmel, a véleménynyilvánítás szabadságával, a tudományos élet szabadságával, a vallásszabadsággal, az egyesülési szabadsággal, az egyenlő bánásmódhoz való joggal, a kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a romák és a zsidók jogaival, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelemmel, a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogaival, valamint a szociális jogokkal kapcsolatosak.” (Részlet a 4.7.2018. számú jelentés, közkeletű elvezéssel Sargentini jelentés1. pontjából.)

A felsorolás nem kifejezetten biztató, de az ördög, mint mindig, itt is a részletekben van – mint látni fogjuk nem is annyira ügyesen – elbújtatva.

Ezeket a témaköröket ezért érdemes egyenként megvizsgálni, így látható igazán, hogy a politikai véleménykülönbségeket miként szeretné a liberális-baloldali politikai blokk felszámolni, a politikai vitát hogyan kívánják jogi úton elfojtani.

Moderari- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Dunai Ede: Megőrülök ettől az “ez a realitás” dumától

Szabó Viktor

Csalódott HMG-s szülő: a helyi baloldal ismét jól átverte a szentesieket

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

Szabó Viktor

Hont András: A csodás fészbukértelmiség és az egyéb magyar szürkeállomány szerint itt minden Orbán

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Győzni kell!

Szabó Viktor

Moderari: Ha holnap el kellene indulnom…

Szabó Viktor

Stefan Streit: Hagyjuk a jól működőt haladni és ne akarjuk a felépítettet rombolni

Szabó Viktor

A Magyar Péter Színház bemutatja: Pünkösd Szentesen

Szabó Viktor

Gladden Pappin: Bölcsen tenné az EU, ha Magyarország példáját követné

Szabó Viktor