Vélemény

Szerveződik az új európai jobboldali szövetség Orbán Viktor vezetésével

„Szerveződik az új európai jobboldali szövetség Orbán Viktor vezetésével – a Polgári Magyarországért Alapítvány vendége volt Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke.

Az európai politikai elit túlnyomó része nem rendelkezik önálló gondolatokkal, nem származik tőlük releváns problémafelvetés. Olyan politikai termékeket importál, amelyeket az amerikai progresszív intézetekben találnak ki, az amerikai politikai rendszerben a nemzetközi média segítségével építenek fel és a soft-power eszközeivel terjesztenek. Ezt a jelenséget nevezzük röviden »balratolódásnak«.

Éppen emiatt a balratolódás miatt nem volt már jövője az egykori szebb napokat is látott Európai Néppártban a Fidesznek, így pár hónappal ezelőtt kilépett onnan. Jól szimbolizálja a balratolódás politikájának teljes csődjét, hogy Németországban CDU/CSU támogatottsága gyakorlatilag szabadesésben van, pár hónappal a választások előtt egyre kilátástalanabb Angela Merkel pártjának a jövője.

A Fidesz esetében ilyenről nem beszélhetünk, a hagyományos értékek töretlen képviseletének köszönhetően a magyar kormánypárt közel 12 éves kormányzás után is magas népszerűségnek örvend, a máltai Munkáspárt után a második legmagasabb támogatottsági szintet tudhatja magának Európában.

Ha túl akar élni az európai jobboldal, akkor a jelenleginél lényegesen szélesebb horizonttal kell, hogy rendelkezzen. A hosszútávú gondolkodásnak az egyik vezéralakja Orbán Viktor, aki a lengyel és olasz partnerekkel elkezdte újjászervezni az európai jobboldalt, amelynek alapja a nemzeti szuverenitás, az európai kultúra tisztelete, a család és a munka becsülete.

Már a Fidesz néppárti távozásakor tudni lehetett, hogy Orbán Viktor egy új európai jobboldal szervezésébe kezd, amelyben a legfontosabb partnerei Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője és Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök, illetve a mögötte álló lengyel kormánypárt, a PiS lesz. Az áprilisi találkozójuk az első fontos lépést jelentette ennek az új politikai szövetségnek a létrehozásában, amelynek keretében nem egy új pártcsaládot, hanem egy szoros együttműködést hoztak létre.

Ez egyébként beleillik az Európai Parlament pártcsaládjainak leértékelődésének trendjébe, hiszen az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy a sokkal rugalmasabb regionális és az egyéb típusú európai szövetségek jóval erősebbek, működőképesebbek. Jó példa erre a V4-ek szövetsége, amelyben különböző pártcsaládokhoz tartozó politikusok nagyszerűen együtt tudnak működni, a legfontosabb európai kérdésekben összehangolják a lépéseiket. Ilyen típusú együttműködésre lehet számítani az Orbán Viktorék által áprilisban bejelentett jobboldali együttműködés keretében is.

Ennek a szövetségépítésnek a része Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnökének budapesti látogatása is, aki a Polgári Magyarországért Alapítvány online rendezvényén is egyértelművé tette: a nemzetek Európáját támogatja, melynek alapja az országok közötti együttműködés, így gyanakvással figyelik a föderalista elképzeléseket, mert megvalósításuk esetén a nemzeti szuverenitás tartalmatlanná válna.

Mivel a Fidesz keze nincsen már megkötve a néppárti tagsággal a jobboldali értékek képviselete terén, ráadásul fontos és befolyásos szövetségesei vannak, akikkel együttműködve a magyar érdekeket a korábbiaknál is hatékonyabban tudja majd képviselni az európai politikában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hámori Tamás: Ezeknek tényleg van jó vastag bőr az orcáján!

cs3_admin

Szentesi Zöldi László: Magyar érdek

cs3_admin

Kötter Tamás: Ez nem az én városom!

cs3_admin

Hámori Tamás: Gyurcsány a pofátlanság világbajnoka

cs3_admin

Moderari: A „Szankciók”-ról

cs3_admin

Pilhál György: Űr marad utána

cs3_admin

Hámori Tamás: A DK nem változik

cs3_admin

Constantinovits Milán: Most sem kap könnyű küldetést az Orbán-kormány

cs3_admin

Moderari: Keresztények vagyunk ….

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább