Koronavírus

Meghalt 44 beteg, 416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Corona virus background, copy space, render, concept, covid.

Meghalt 44, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 5 005 682 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 000 989-en már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 802 088-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 519-re, a gyógyultaké 668 820-ra emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 103 749-re csökkent. Kórházban 1399 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 14 220-an vannak, a mintavételek száma 5 734 447-re nőtt.
    A portálon közölték: az oltásoknak köszönhetően “letörtük a járvány harmadik hullámát”, az 5 millió beoltott elérésének köszönhetően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata.
    Kiemelték: vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, megszűnik az üzletek, vendéglátóhelyek és szabadidős létesítmények este 11 órás zárási kötelezettsége is.
    A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, közterületen megszűnt a másfél méteres távolságtartási szabály, valamint az egyéni  és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.
    A bevásárlóközpontokban azonban fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 évesek felügyelet nélkül is járhatnak étterembe, moziba, ha van védettségi igazolványuk.
    Hangsúlyozták: továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, például tömegközlekedésben vagy üzletekben.
    Lakodalomban legfeljebb 200-an, más, akár zenés-táncos családi vagy magánrendezvényen 50-en vehetnek részt. Vendéglátóhelyeken az azokra vonatkozó szabályok érvényesek. Ha biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor nem védettek is részt vehetnek a programon, és nem kötelező maszkot viselniük. Ugyanez vonatkozik a szállodai rendezvényekre, is, de a védettségi igazolás nélküliek kötelesek a helyszínt a rendezvény után elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnának ott. A védelmi intézkedések betartásáról a szervező vagy az üzemeltető köteles gondoskodni.
    A házasságkötési szertartás – a lakodalom kivételével – és a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik majd a korlátozás alá. Házasságkötésnél külső – azaz nem hivatali vagy vallási – helyszínen a lakodalom rendelkezései irányadóak. Az egyházi szertartások szabályait az egyházak határozhatják meg.
    A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott 500 résztvevősnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. Szabadban 500 személyesnél kisebb rendezvényen bárki részt vehet.
    A zenés-táncos rendezvényeket – előadó-művészeti ültetett kulturális program kivételével – csak védettek látogathatják. Ezeken beoltatlan ember is foglalkoztatható, de ha nem fellépő, végig köteles maszkot viselni.
    Az 500-asnál nagyobb szabadtéri sportfesztiválon versenyzőként a nem védett, de versenyszerűen sportoló résztvevők is szerepelhetnek.
    Az 500 személyesnél kisebb egyéb, szabadtéri rendezvényeken – beleértve a gyűléseket is – nem védettek is részt vehetnek. Ha 500-nál többen vannak jelen, csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak vehetnek részt rajta. Zárt térben csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak lehetnek jelen a programokon. A foglalkoztatottak – a fellépők kivételével – ha nem igazolják védettségüket, kötelesek maszkot használni.
    A spontán gyűlés tilos – írták.
    Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert “a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat.”
    Az érvényes regisztrációval rendelkezők interneten is tudnak időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy androidos és iOS-es mobiltelefonokra is ingyenesen letölthető az alkalmazás, amely igazolja az oltás tényét, és ezzel kiválthatja a védettségi igazolványt. Ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató a védettségi igazolvány felmutatása helyett akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem.
    A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Az ezzel kapcsolatos esetleges problémát az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Az oltás rögzítésének ténye a www.eeszt.gov.hu honlapon keresztül ellenőrizhető.
    Kérik, hogy az oltásra az előre egyeztetett időpontra mindenki pontosan érkezzen, és ha teheti, nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával a hozzájáruló nyilatkozatot.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 276) és Pest megyében (111 156) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 023), Győr-Moson-Sopron (44 185) és Hajdú-Bihar megye (42 373). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 629).

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin

6,394 millió a beoltottak, 8370 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 197 beteg

cs3_admin

6,39 millió a beoltottak, 6286 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 132 beteg

cs3_admin

6,39 millió a beoltottak, 3193 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 131 beteg

cs3_admin

6,389 millió a beoltottak, 13 261 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 233 beteg

cs3_admin

6,385 millió a beoltottak, 8578 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 115 beteg

cs3_admin

6,384 millió a beoltottak, 4411 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 123 beteg

cs3_admin

6,383 millió a beoltottak, 21 081 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 271 beteg

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább