Koronavírus

Meghalt 98 beteg, 1145-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Coronavirus COVID-19. Corona virus causing pandemic.

Meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1145 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 4 288 641 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 488 118-an már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 791 709-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 28 602-re, a gyógyultaké 568 329-re emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 194 778. Kórházban 3353 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 21 975 -en vannak, a mintavételek száma 5 528 240-re nőtt.
    Kiemelték, hogy már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak foglalni jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat.
    Péntek éjfélkor lezárult a 16-18 évesek regisztrációja a jövő heti Pfizer-vakcinával történő oltásokra, több mint 84 ezer fiatal regisztrált, napokon belül számukra is megnyílik az online időpontfoglaló. Erről külön tájékoztatást adnak majd – írták. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával tudják folytatni az oltást.
    Tudatták azt is: az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
    Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert “a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”.
    A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják – írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, azt az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.
    “Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.
    Kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás, a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Kérik azt is, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (141 938) és Pest megyében (109 761) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 063), Győr-Moson-Sopron (43 581) és Hajdú-Bihar megye (41 941). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 405).

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin