Belföld

A vasút világa – „sínes” álmok!”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet, amelyet a GYSEV Zrt., a MÁV-Volán Csoport és a MÁV-HÉV Zrt. is támogat.

Az idei év során a vasút történetének számos fontos évfordulóját is ünnepelhetjük. A magyar vasút fennállásának története 175 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is megkezdték működésüket az első magyar gőzvontatású vasutak a Pest-Vác közötti vasútvonalon. Nemzetközi színtéren ugyancsak a 175. évfordulóját ünneplik a Párizs és Brüsszel közötti első vasúti összeköttetés kiépítésének, valamint a francia TGV gyorsvasút 40. és a német ICE gyorsvasút 30. születésnapjáról is megemlékeznek uniós tagállamaink. Erre való tekintettel az Európai Bizottság javaslatára 2021-et a Vasút Európai Évének nyilvánította az Európai Unió.

A pályázók által beküldött alkotások bemutathatják az általuk elképzelt, ideális vasúti közlekedést vagy emlékeikben fellelhető vasúti utazás élményeit, legyen az múltbéli vagy jövőbe mutató illusztráció. A pályaművekben ábrázolhatják többek között kedvenc mozdonyaikat, gyorsvonatokat, árut- vagy személyeket szállító vonatokat, erdei kisvasúton pöfögő vasparipákat, villamosokat, nagy pályaudvarokat vagy kis megállóhelyeket, illetve mindehhez fűződő utazásaik emlékeit, melyhez csak saját fantáziájuk szabhat határt.

A pályázaton az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki elindulhat, akár egész családok, iskolai csoportok jelentkezését is várják. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.

A legjobban sikerült pályamunkák alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák. Az eredményről e-mailben értesítik a nyerteseket, a főnyeremények átadására a Mobilitási Hét idején (szeptember 16-22.) kerül sor. A nyereményeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a GYSEV Zrt., a MÁV-Volán Csoport és a MÁV-HÉV Zrt. biztosítja.

Pályázati felhívás

Adatkezelési tájékoztató

Plakát jpg      Plakát pdf



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor