Tech

Megduplázta bevételeit az AMD

A chiptervező 3,45 milliárd dolláros bevételt regisztrált az első negyedévben, amely mintegy 93 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 1,79 milliárdot. A vállalat ezzel immár a hatodik egymást követő negyedévben tudta növelni forgalmát.

A nyereség ennél is nagyobb mértékben, 243 százalékkal nőtt, 555 millió dollárt hagyva az AMD kasszájában. Az vállalat szerint a kedvező számok mögött elsősorban az elmúlt hónapokban bemutatott vadiúj termékek, vagyis az ötödik generációs Ryzen, a harmadik generációs Epyc, illetve második generációs a Navi-alapú Radeonok állnak. A versenyképes termékek iránt ráadásul kiugró a kereslet, köszönhetően a PC- és a szerverpiac elmúlt hónapokban mutatott dinamikus növekedésének.

Nem csoda, hogy a vállalat tovább növelte piaci részesedését. Bár Lisa Su nem említett pontos értéket, az elnök-vezérigazgató annyit elárult, hogy az elmúlt két év során sikerült megduplázniuk a PC-s piacon mért részesedésüket, amelyben nagy szerepük volt a versenyképes prémiumtermékeknek.

A notebookoknál immár a hatodik egymást követő negyedévben könyveltek el rekordbevételt, hála a Ryzen 4000-es, illetve a közelmúltban bemutatott 5000-es szériának. Utóbbira minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik, a Cezanne kódnevű fejlesztésből származó bevétel rohamtempóban emelkedik. Az eddig látottak alapján az 5000-es szériára épülő notebookok száma 50 százalékkal múlja felül a 4000-esekét, vagyis a gyártópartnerek másfélszer több modellhez választották a közelmúltban bemutatott Zen 3-as fejlesztést. Legalább ennyire fontos, hogy a kereskedelmi (OEM) konfigurációkba szánt Ryzen PRO chipek iránt is számottevően nőtt a kereslet, a notebookokból például a korábbinál háromszor több modellel álltak elő a gyártók.

A GPU-k iránt is jelentősen nőtt a kereslet, 6000-es Radeonokból származó bevétel egyetlen negyedév alatt megduplázódott.

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom divízió teljesítménye még a kliensekét is bőven túlszárnyalta. Az 1,35 milliárd dolláros forgalom 286 százalékkal übereli a tavalyi, szerény 348 milliót. A ritkán látott mértékű növekedés mögött elsősorban az Epyc szerverprocesszorok eladásai állnak, amelyek mostanra nyerték el a piac szélesebb körű érdeklődését.

Az erős növekedés elsősorban a felhőszolgáltatók beruházásainak köszönhető. Az ismertebb nevek közül a Microsoft, az Amazon, a Google, az IBM, az Oracle, illetve Tencent is dolgozik azon, hogy a legújabb, harmadik generációs Epyc-et is beépítse adatközpontjaiba. Su szerint generáciról-generációra nő az igény az AMD szerverprocesszoraira, így a legújabb, Milan kódnevű termékektől további, jelentős forgalomnövekedés várható az idei év során. A további gyarapodáshoz bőven van még tér, hisz a vállalat teljes bevételéből még mindig csak 15-20 százalékot tesznek ki a drága Epyc-ek.

Forrás, fotó: AMD

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin

Célegyenesben az új uniós kiberbiztonsági rendelet

cs3_admin

Elon Musk – Trump Twitter fiókja vissza lesz állítva

cs3_admin

Újabb szabadalomsértésekkel vádolják az Intelt

cs3_admin

2024-től egységesek lesznek a mobilkészülékek töltői

cs3_admin

PowerPoint prezentációval terjeszt káros programokat egy hackercsoport

tk_arpad

Bemutatkozott az iPhone 14, Plus, Pro és Pro Max

tk_arpad

Magyarországon is elérhető a Google Térkép környezetbarát útválasztási funkciója

tk_arpad

Végleg megszűnik az Extreme Digital

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább