Koronavírus

Meghalt 256 beteg, 5307-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Coronavirus 2019-nCov novel coronavirus concept. Microscope virus close up.

Meghalt 256, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5307 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 3 090 994 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 325 587-en már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 736 982-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 24 521-re, a gyógyultaké 440 498-ra emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 271 963. Kórházban 9848 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 47 671-en vannak, a mintavételek száma 5 033 736-ra nőtt.
    Kiemelték: a lépcsőzetes újraindítás első fokozatának feltétele a 2,5 millió beoltott volt. Eszerint a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
    Emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után bejelentette, ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor az újraindítás következő lépcsőfokaként kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai is.
    Hozzátették, április 19-én hétfőn kinyithatnak az óvodák, és az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás, a felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én térhetnek vissza az iskolába.
    A járvány elleni, jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések április 19-ig továbbra is érvényesek.
    A települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani. Mindenki köteles továbbá a közterületen és nyilvános helyen a másik embertől legalább 1,5 méteres távolságot tartani.
    Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható, másoktól legalább 1,5 méter távolság betartásával.
    A vendéglátóhelyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, a dolgozókon kívül továbbra is csak elvitelre vásárlók tartózkodhatnak bent.
    A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
    Április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.
    A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – tették hozzá.
    Kiemelték: a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása.
    “A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat” – hangsúlyozták, hozzátéve: már a 4,2 milliót is meghaladja az oltásra regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
    A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. “Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált” – hangsúlyozták.
    Emlékeztettek arra, hogy az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – várható 24 millió adag vakcina. Ezek közül eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötött Magyarország. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,1 millió adag érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain.
    Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. “Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon” – írták.
    Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.
    Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (134 925) és Pest megyében (102 821) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (41 153), Győr-Moson-Sopron (41 077) és Hajdú-Bihar megye (39 133). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (16 190).

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább