Koronavírus

Meghalt 291 beteg, 5077-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

COVID-19 Coronavirus

Meghalt 291, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5077 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 2 900 383 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 217 258-an már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 725 241-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 23 708-ra, a gyógyultaké 429 074-re emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 272 459-re nőtt. Kórházban 10 740 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1249-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 43 002-en vannak, a mintavételek száma 4 961 146-ra nőtt.
    Kiemelték: a magyar lakosság 29 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 15 százalékos átlaggal.
    Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
    A pedagógusok soron kívüli oltását követően, az óvodák és az iskolák 1-8. évfolyamon április 19-én indulnak újra. Az érettségik minél biztonságosabb lebonyolításáért a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás. Főszabály szerint az érettségit csak írásban tartják meg.
    A járvány elleni, jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések április 19-ig továbbra is érvényesek.
    A települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani.
    Mindenki köteles továbbá a közterületen és nyilvános helyen a másik embertől legalább 1,5 méteres távolságot tartani.
    Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható másoktól legalább 1,5 méter távolság betartásával.
    A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, a dolgozókon kívül továbbra is csak elvitelre vásárlók tartózkodhatnak bent.
    Ugyanígy április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.
    A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – tették hozzá.
    Felhívták figyelmet, hogy a járvány továbbra is intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.
    “A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat” – hangsúlyozták, hozzátéve: a harmadik hullám kezdete óta újabb 1,5 millióval nőtt és már a 4 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
    A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. “Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált” – emelték ki.
    Az elmúlt napokban soron kívüli oltáson vehettek részt a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók. A háziorvosok által beküldött regisztráltakat a kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik-vakcinával oltják.
    Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását.
    Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről.
    Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.
    “Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – írták.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (133 306) és Pest megyében (101 229) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (40 657), Borsod-Abaúj-Zemplén (40 499) és Hajdú-Bihar megye (38 541). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (15 901).

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább