Koronavírus

Meghalt 311 beteg, 1933-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

COVID-19 Coronavirus

Meghalt 311, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1933 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 2 536 751 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 005 936-an már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 693 676-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 22 409-re, a gyógyultaké 419 152-ra emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 252 115-re nőtt. Kórházban 12 202 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 47 578-an vannak, a mintavételek száma 4 795 584-re nőtt.
    Kiemelték, hogy a beoltottak száma kedden elérte a 2,5 milliót, így megkezdődött a korlátozások lépcsőzetes feloldása: a kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra között van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
    Az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva.
    Az üzletek – köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek – négyzetméter alapú szabályok mentén nyithatnak ki. Átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a boltokban.
    A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók. A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. A vendégek csak az ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe.
    A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
    A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.
    A járvány elleni jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések változatlanul érvényesek. A legfontosabb intézkedések között említették, hogy a maszkviselés lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak.
    A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    Hangsúlyozták: a magyar lakosság 25 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást.
    Folytatódik a pedagógusok soron kívüli oltása, az érintetteket már sms-ben értesítették.
    Szerdán újabb Pfizer-szállítmány érkezik.
    A következő napok oltási tervéről az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján adnak tájékoztatást – ismertették.
    “A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat” – írták, hozzátéve: a harmadik hullám kezdete óta újabb 1,5 millióval nőtt, és már a 3,9 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
    Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását.
    Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről.
    Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.
    Az uniós beszerzésből 5 gyártótól (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) várható 24 millió adag vakcina. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcina van lekötve. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható.
    Emlékeztettek: az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.
    Kiemelték: a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.
    A kórházakban és idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – tették hozzá.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (129 055) és Pest megyében (97 245) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (39 026), Borsod-Abaúj-Zemplén (38 618) és Hajdú-Bihar megye (36 767). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala megye (15 158).

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin