Vélemény

Földi László: Magyarország a sapka nélküli nyúl

Ugye, ismert a viccnek szánt történet, amikor a farkas és a róka sétál az erdőben? Azt mondja a farkas: Te, róka, verjük meg a nyulat. Miért verjük meg? – kérdez vissza a róka. Ha van rajta sapka, azért, ha meg nincs, akkor meg azért, válaszolja. Így is tesznek, amikor találkoznak a sapka nélküli nyúllal. Másnap a két gazfickó ismét az erdőben sétál, amikor a farkas újfent a nyúl megverését szorgalmazza. De most miért verjük meg? – kérdezi barátja, a róka. Kérünk tőle cigarettát, ha füstszűrőst ad, azért, ha füstszűrő nélkülit, akkor meg azért. Amikor a nyúl szerencsétlenségére ismét felbukkant, szóltak, hogy adjon nekik cigarettát. Mit parancsoltok, füstszűrőst vagy füstszűrő nélkülit? – kérdezett vissza a tapsifüles. Nézd – mondta a farkas a rókának –, már megint nincs rajta a sapka!

Magyarország a sapka nélküli nyúl szerepét kapta az Euró­pai Unióban. Nem választott, hanem rá szignált szerep, amellyel leginkább 2010 óta folyamatosan szembesül. Miért merik megtenni vele? Mert látszatra kicsi, területileg és a lakosságszámát tekintve is maximum a középmezőnyhöz tartozik. Okosan ugyan mindkét zsebében ott lapul a kétféle cigaretta, de mégis azt gondolják róla, védtelen.

Amikor azt várták el, azonosíthatatlan tömegeket engedjünk Magyarország területére, a magyar kormány kerítést épített az inváziós seregek útjába. Furcsa mód még akkor sem maradt abba az ellenünk folytatott acsarkodásuk, amikor az illegálisan érkező tömegeket befogadó országok egyszer csak elkezdtek kerítéseket építeni, látva a saját városaik utcáin tomboló erőszakot.

Megrovást kapunk, ha pandémia idején nem az EU által preferált üzleti érdekeltségektől várjuk a kiszámíthatatlanul érkező Covid elleni vakcinákat, hanem a magyar kormány saját hatáskörben dönt, és onnan vásárol és azoktól, akik hajlandók azonnal szállítani. Skandalum, nem jogállamhoz méltó lépés – mondják. Nem csoda a reakciójuk, hisz nyilvánvaló, hogy valamilyen módon érdekeltek bizonyos beszállítók elsőbbségében. Nem is beszélve a politikai presztízsveszteségről, amit egy sapka nélküli nyúltól kell elszenvedniük.

Van hát bűnünk számtalan. Leginkább az a vérlázító számukra, hogy több mint tíz éve olyan kormány van hatalmon, amely konzekvensen képviseli Magyarország érdekeit. Kimondatott ugyan, hogy az uniós alapszerződés értelmében területi nagyságtól és lakosságszámtól függetlenül garantált a jogegyenlőség a tagországok között, és minden csatlakozott nemzet érdekét képviselni kell. Papíron! A mindennapok forgatagában azonban egyik baj és félreértés követi a másikat. A „függetlenebbek”, vagyis a méretben nagyobb országok és mindenben hű csatlósaik sértődötten veszik tudomásul, ha a „kisebbek” közül bárki különvéleményt képvisel a döntéseket megelőző vitákban.

Az sem hat zavarólag a szemellenzőt viselőkre, ha a különvélemény inkább szolgálja mind a huszonhét ország érdekét. Nyilván bántó a számukra, ha nem a nagyoktól, vagyis bölcsebbektől származnak a javaslatok. Szóval, az egyenlőség a brüsszeli farkas erejéhez mérendő, nem a még oly furfangos nyúl találékonyságához. Csak sajnálni lehet, hogy az európai közösség nagy ívű vezetői számításon kívül hagyják azt a nagyon egyszerű matematikai tényt, hogy huszonhét ország lehetősége lényegesen több, mint Berlin–Párizs tandemjének tudása. A kialakult helyzet jól mutatja azt a mély gödröt, ahová az EU belavírozta magát. A kátyúból a kilábalás szinte lehetetlen. Akinek sikerült – Nagy-Britannia –, már kereket is oldott, vissza sem nézve a többi bajban lévőre. Olyan világgá változott a többre érdemes unió, ahol bármikor, bárkire ráoszthatják a sapka nélküliség bűnét, és már jön is a büntetés.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor

Moderari: A magyarok győztek?

Szabó Viktor

András: Elfogyott a levegő a polgármester körül

Szabó Viktor

Moderari: A gyerek ne egyen?!

Szabó Viktor

Olvasónk: Kit mi befolyásol?

Szabó Viktor

Moderari: komoly leckét adtak abból, hogy hogyan érdemes élni

Szabó Viktor

Varga Judit: itt az ideje, hogy Brüsszel kifizesse a magyar embereknek járó forrásokat!

Szabó Viktor

Stefan Streit: A Soros fizette Háttér Társaság mindent elkövet, hogy fogást találjon a regnáló kormányon

Szabó Viktor

Ceglédi Zoltán – Embert ölni

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább