Belföld

Idén is keresik az Év Kerékpárútját

Cyclist rides on bicycle, speed effect

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub meghirdette a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpárútját keresik.

A pályázat által azt szeretnék elérni, hogy minél többen szálljanak két kerékre, és ezzel is tegyék életüket aktívabbá. Az ország különböző szegleteiből jelölt kerékpárutak megmutatják, hogy Magyarországon számos jó minőségű kerékpárút fut, melyek csodás helyeken vezetnek. Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy ezek megépítése, fejlesztése és fenntartása folyamatos munkát igényel. A kerékpárutak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

Pályázati feltételek:

Április 4-ig várják a bárki által beküldhető pályázatokat, melyek a következő szempontoknak kell megfelelniük:

  • Jelölni kerékpárutat, gyalog- és kerékpárutat, illetve kerékpársáv szakaszt lehet.
  • Nem lehet jelölni erdészeti utat, vízügyi töltés útját, kerékpáros nyomot stb.
  • A jelölni kívánt kerékpárútnak a beazonosíthatóság érdekében két (nem kizárólag szomszédos) település közötti szakaszát lehet jelölni.
  • A jelölt szakasz lehetőleg ne legyen hosszabb 10-15 km-nél (pl. a Balatoni Bringakör egyben nem jelölhető, de egyes részei igen).
  • A kerékpárútnak összefüggő útvonalnak kell lennie.
  • A jelölt kerékpárútról kérünk egy rövid indoklást, hogy miért esélyes az Év Kerékpárútja címre.
  • Az útvonalról várunk egy jó minőségű fotót, ami jól érzékelteti a kerékpárút hangulatát, illetve segít beazonosítani azt.

A pályázatokat ezen a linken várják. A pályázat regisztrálásával a beküldő hozzájárul, hogy a pályázatot kiírók felhasználják a csatolt fényképet az Év Kerékpárútja online kommunikációjában. Kérjük, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel ne aktuális fotót küldjenek, lehetőleg korábban készített felvételeket várunk. A beküldött pályázatokból egy szakmai bizottság az alábbi szempontok alapján kiválasztja a 11 legjobb útvonalat. Ezeket április 30-án közzétesszük az Aktív Magyarország Facebook-oldalán. A nagyközönség itt tudja leadni szavazatát. A legtöbb kedvelést kapott útszakasz nyeri az Év Kerékpárútja díját, melyről később kisfilm készül, illetve kihelyezett tábla fogja hirdetni ezt.

A beküldött pályázatok értékelési szempontjai:

  • Hálózati szerepkör
  • Használati mód
  • Műszaki kialakítás
  • Közlekedésbiztonság
  • Szolgáltatási szint
  • Komfortszint

Ezt követően a zsűri szavazásra bocsátja a legjobbnak ítélt jelöléseket.

A beküldők között a nyereményjáték szabályzatának megfelelően kisorsolunk egy 50.000 forint értékű ajándékutalványt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felajánlásából, illetve egy e-kerékpáros vezetett túrát egy választott nemzeti parkban az Aktív Magyarország felajánlásából.

A pályázat ütemezése:

  1. Pályázat beküldési időszak: március 19-április 4.
  2. Szakmai elbírálás: április 5- április 29.
  3. Facebook szavazás: április 30 -május 10. éjfélig
  4. Az Év Kerékpárútja eredményhirdetés: május 11.
  5. A pályázatot beküldők közötti nyereménysorsolás eredményhirdetése: május 18.

A végeredményt az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján fogják kihirdetni a szervezők. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is. A nyertes úton ezt követően táblát avatnak a szervezők, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.

2020-ban az Által-ér völgyi kerékpárút Tata és Tatabánya között vezető szakasza, lett az év legjobbja a közönségszavazás alapján. A Vértesszőlős is érintő 6,8 km-es útvonal 1406 szavazattal lett az ország kedvence. A kiváló minőségű burkolaton, az autóforgalomtól távol vezető kerékpárút csodás tájon kanyarog itt: az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt. A Turul-sziklával, a vértesszőlősi Samuval és a tatai várral kiválóan kiegészíthető a kirándulás. Aki ennyivel sem éri be, az eltekerhet Dunaalmásig, ahol a folyóval ékesített panoráma várja.

Ehhez hasonlóan idén is keresik az ország kedvenc kerékpárútját.

További információért várják leveleket a kommunikacio@aofk.hu e-mail címre.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor