Belföld Koronavírus

Fontos bejelentést tehet holnap Orbán Viktor

Közel vagyunk a koronavírusjárvány harmadik hullámának csúcsához, ám a lazításnak még nincs itt az ideje jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sok múlik az oltási hajlandóságon és a pandémiás előírások betartásán a nyitás idejének tekintetében, és ezek függvénye is, hogy lesz-e negyedik hullám. A miniszter közölte: lassan elindulhat fokozatosra tervezett nyitás előkészítése.

Beszélt arról is, hogy Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádiónak nyilatkozva jelenti be a terveket, az esetleges újabb lépéseket.

Gulyás Gergely emlékeztetett: 207-en haltak meg tegnap a fertőzésben, és több mint 10 ezren vannak kórházban, 1170 ember pedig lélegeztetőgépen. A kapacitások rendelkezésre állnak hangsúlyozta a miniszter, és megköszönte az orvosok megfeszített munkáját. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az infrastruktúra mellett a személyi állomány is megvan, a medikusok és rezidensek is részt vesznek a védekezésben. Álhír minden ezzel ellentétes információ. Látni a számokból, lazításnak még nincs itt az ideje. az oltást kell folytatni, ezért szerzünk be mindenhonnan vakcinát ahonnan ez lehetséges. Európa legjobbjai között vagyunk oltás terén, de most a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, így csökkentsük a kapcsolatok számát, és ha ez sikerül, gyorsan fog visszahúzódni harmadik hullám – fogalmazott.

A miniszter arra is kitért: a nyitásról szóló konzultációt ma este lezárják le, s a hétvégén nyilvánosságra hozzák az eredményeket. Hozzátette: abban bíznak, közel vagyunk a nyitás megkezdéséhez, amelyről a konzultáció eredményei alapján döntenek.

Szavai szerint a konzultáció eredményétől függ az is, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványt kapcsolják.

A vakcinációval kapcsolatos legfrissebb híreket ismertetve a miniszter elmondta: a beoltottak száma 1 441 706 fő, második oltását 421 915-en kapták meg. Közölte: a védettségi igazolványok postázása folyik, az összesen 1.440 000 dokumentumból 321 000 tanúsítja, hogy birtokosa átesett a fertőzöttségen, az oltottság igazolására pedig 1.119 000 szolgál.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy mindenkivel tárgyalnak a vakcinabeszerzésekről, és további szerződéseket is köthetnek. Közölte: az oroszok a februári lemaradást be fogják hozni a Szputynik V oltásból. Az AstraZeneca készítményével kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megbízható vakcina, az oltás védettséget nyújt, komplikációval nem jár.

Ellenőrzött, és biztonságos minden vakcina hazánkban és ezeket egy héten belül beadják. Ez alól kivétel, ha nem ért véget a biztonsági ellenőrzés, vagy ha a második oltás miatt kell félretenni oltóanyagot mondta a miniszter. Szavai szerint ezért remélhető, hogy elérhető az átoltottság. Már nyugaton is azt mondják – folytatta –, hogy Brüsszel elrontotta, ezért van szükség a keleti vakcinákra, a beadott oltások mintegy fele kínai vagy rossz. Ezek is ellenőrzött, biztonságos oltóanyagok húzta alá Gulyás Gergely, aki mindenkit hangsúlyozottan arra biztatott, a szabályokat betartva viseljék el az előttünk álló heteket, ezután úgy lehet majd nyitni, hogy többet ne kelljen zárni az oltások révén. A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter elmondta, a harmadik hullám csúcsának közelében járunk, néhány nap múlva, vagy a legpesszimistább előrejelzés szerint legkésőbb március végéig tetőzik a harmadik járványhullám, utána radikálisan csökkennek majd a számok, köszönhetően az oltásoknak, hiszen egyre jelentősebb lesz az átoltottság. – Mivel a legveszélyeztetettebb korosztály be lesz oltva, ez is csökkenteni fogja a halálozásokat és a megbetegedéseket – tudatta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a betegséggel szemben miatt mennyien védettek, Gulyás Gergely elmondta: több mint félmillióan már elkapták a betegséget, ők egy ideig védettek, feltételezhetően hat hónapig. Arról, hogy mekkora a látencia becslések vannak, azt a választ adta: ez a szám a négyszerestől a tízszeresig –, vagyis a másfél milliótól az 5 millióig főig terjedhet.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely közölte: az uniós államok egyharmada érdeklődött a keleti vakcinák iránt, ám ha ők ezt nem jelentik be, akkor ezt a magyar kormány sem fogja nyilvánosságra hozni. A szlovákoknak a Szputnyik-vakcinát segítettünk beszerezni, de több német tartományi miniszterelnök szerint is időszerű lenne beszerezni az orosz vakcinát – ismertette.

A Czeglédy-ügy kapcsán arról kérdezték a tárcavezetőt, hogy ismét mentelmi jog mögé bújhat-e az ügyvéd-politikus, Gulyás reményét fejezte ki, hogy nem lesz olyan párt, amely lehetőséget ad olyasvalakinek, akit adócsalással vádolnak, de szavai szerint jelenleg úgy tűnik, hogy ez nem okoz problémát a baloldalon.

Fekete-Győr Andrásnak azon kijelentéseivel kapcsolatban, ahol arról beszélt: eltiltaná a jobboldali újságírókat foglalkozásuktól, a miniszter emlékeztetett: már többször felhívták rá a figyelmet, hogy az alkotmányos kereteket nem tartja tiszteletben a baloldal.

A Covid-útlevéllel kapcsolatban, illetve a keleti vakcinák uniós elfogadása kapcsán a miniszter hangsúlyozta: ezt álvitának tartják. – Jobb lenne, ha Brüsszel, és az Európai Bizottság a vakcinabeszerzésre koncentrálna – mondta.

Az ATV kérdésére a politikus elmondta: a teljes nyitás, így a fesztiválok megtartása nyártól lehetséges legkorábban.Vannak szabad kapacitások, szabad kórházi ágyak is állnak rendelkezésre, de vannak tervek több ágy létrehozására is mondta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy nem tervez a kormány regionális védekezést, országosan egységes szabályozás marad továbbra is. Álhír volt az ezzel ellentétes sajtóinformáció, s ha az Index megkereste volna a koronavírus központot kaptak volna választ ebben a témában tette hozzá. Szavai szerint jelenleg nem azért nem teljes az átoltottság, mert ne tudnánk tudnánk oldani, hanem mert nincs elég vakcina. – Nem oltópontokra hanem oltóanyagra van szükség. Jelenleg napi félmillió embert tudnánk hétvégén beoltani, de még úgy sincs erre lehetőség, hogy a keleti beszerzés révén megdupláztuk a vakcinák számát. Ez nem a politikai haszonszerzés ideje – utalt a politikus Karácsony Gergely főpolgármester felajánlására, hogy 30 új oltópontot hozna létre. GulyásGergely elmondta, a bírák és ügyészek azért kaptak oltást, mert vannak olyan funkciók, amelyek nem állhatnak le, például a bűnözőket előzetes letartóztatásba kell helyezni, ehhez pedig személyes jelenlét kell. – Összesen 4500 embert oltottak be emiatt – tudatta.

Az oltási igazolás kapcsán feltett kérdésre a miniszter elmondta: azok is megkapják azt, akik a rendelet megjelenése előtt kaptak vakcinát. Van egy egységes szolgáltatási tér (ESZT) nevű rendszer, s ha valakit beoltanak, annak ebbe a rendszerbe bekerülnek az adatai, így kapják meg a vakcinaigazolást – közölte, hangsúlyozva: az oltásban részesülők oltási igazolványa nem jár le. Mint mondta, a vakcinák valószínűleg 0,5-2 éven át kapnak védettséget, ezt még nem tudjuk pontosan. Ha valaki megfertőződött és ezért kap védettségi igazolást, az fél évig érvényes.

Ha laboratóriumi vizsgálattal igazolja valaki, hogy antitestek vannak a szervezetében, az is kaphat védettségi igazolást. Ha valaki beteg volt, kap egy védettségi igazolványt, majd kap egy oltást, akkor kap egy újabb igazolványt – számolt be róla Gulyás Gergely.

magyarnemzet.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor