Belföld

Ezek a hétfőtől életbe lépő legfontosabb szabályok

Woman in protective mask walks along city street among houses. Concept of safety during pandemic

Nem sokkal péntek délután 4 óra után megjelent a hivatalos kormányrendelet a kijárási korlátozások mellett bevezetett szigorításokról. Most részletesen bemutatjuk, hogyan változik az életünk hétfőtől, és milyen szabályokra kell figyelnünk. 

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél, bár a beoltottak száma már közel 900 ezer fő, a vírus utolsó rohama itt van. A kormány azért hozta meg a legújabb intézkedéseket, hogy minél hamarabb újranyithasson az ország. 

Ezek az üzletek nyitva lesznek ebben a két hétben:

A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

Az üzleteket be kell zárni. Kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

Nőnapkor nyitva lehetnek a virágüzletek

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális, pénzügyi, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat. Tehát a bankok nyitva lesznek, valamint az állatorvosi rendelők és az ügyvédi és közjegyzői szolgáltatások is elérhetőek lesznek.  A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

Tavaszi szünet végéig zárva lesznek az óvodák

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Értelemszerűen az óvodákban nincsen digitális oktatás. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

Fontos, hogy esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, valamint továbbra sem szabad gyülekezni és nagy társasági eseményeket szervezni. 

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

A szálláshelyekre a még novemberben elfogadott szabályok érvényesek, így akinek munkaügyi célból kell szállodába mennie, az továbbra is megengedett. 

Zárt kapus meccsek lesznek továbbra is

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak a rendeletben. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Mindezek mellett szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Tilos a játékkaszinónak, illetve a kártyateremnek a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. 

Jelentős bírságot kaphatnak a szabályokat megszegők

Kiterjesztik a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

A szabályok betartását rendőrök és katonák ellenőrzik majd, az azokat megszegő üzletek pedig 100 ezer és egymillió forint közötti bírságra számíthatnak.

Mindezek mellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket. A kormány célja, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.

Forrás: origo.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor