Belföld

Orbán Viktor: Kamatmentes hitel segíti újrainduláskor a kkv-kat

Idén is beszédet mondott Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén, ám a koronavírus-járvány miatt a csütörtöki eseményt online formában tartották meg.

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején leszögezte, hogy két dologról fog szót ejteni, az egyik a Gazdaságvédelmi akcióterv mérlegének a megvonása, a másik pedig a Gazdaság-újraindítási akciótervének a lényege. Mint mondta a Gazdaságvédelmi akcióterv 2020. márciusától 2021. januárjáig tartott, tehát ez volt a védekezés, az Gazdaság-újraindítási lesz pedig a támadás, ha sportnyelven kellene ezt megfogalmazni. A miniszterelnök rövid összegezte a védekezés mérlegét: a 2020-as évre Magyarország nagy és nem légből kapott reményekkel fordult rá, hiszen a 2019-es év mutatói kifejezetten biztatóak voltak. Amikor a járvány beütött, a költségvetési hiány alacsony volt, az államadósság korlátok között volt tartva és csökkent, a foglalkoztatottság rekord magas volt, a jövedelmek növekedtek, csökkent a szegénység és hazánk a befektetés vonzóképessége magas volt.

Úgy folytatta, a járvány nem a 2019-es év folytatása lett, hanem egy teljesen új korszaké, a védekezés korszaka. A válság nem tudta ledönteni a lábáról a magyar gazdaságot, mert az erős volt, de „egy nagy gyomrost adott neki”, így az mint ilyenkor lenni szokott, lelassult. Amitől tartani lehetett, hogy ezután mozdulni sem tud majd az ország, szerencsére ez nem következett be. A védekezés végrehajtását elkezdte a kormány a hitelmoratóriummal, bértámogatással, az iparűzési adó felére csökkentésével, beruházási támogatással, olcsó hitelekkel.

Orbán Viktor elmondta, szerinte a gazdaságban a legfontosabb a munka, mert ha munka van, minden van, munka pedig akkor van, ha van munkahely. Hogy a védekezés elérte a célját, az mutatja, hogy 2020. decemberében ugyanannyian dolgoztak mint 2019. decemberében.

A magyar kormány elhárította azt a nagy kísértést, hogy a válság idején visszatérjünk a segélyalapú gazdaságra, maradtunk a munkaalapú gazdaság örvényén. A foglalkoztatási adatok alátámasztják azt, hogy ez egy jó döntés volt – mondta a miniszterelnök.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak:

így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni

– jelentette ki Orbán Viktor.

hirtv.hu

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Egy kutatás szerint a koronavírus megváltoztatta a vásárlói szokásokat

cs3_admin

Március 16-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetről szóló rendeletet

cs3_admin

A Magyar falu program soha nem látott segítséget nyújt a kistelepüléseknek

cs3_admin

Az oltási regisztrációval visszaélő csalókra figyelmeztet a rendőrség

cs3_admin

Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban

cs3_admin

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

tk_arpad

20 milliárd forinttal megemelték a cégek környezetbarát beruházást támogató pályázati keretet

cs3_admin

Az Országgyűlés megadta a felhatalmazást a veszélyhelyzeti rendeletek meghosszabbítására

cs3_admin

Mit kell tudni a regisztrált legidősebbek és a 60 év alatti krónikus betegek oltásáról?

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább