Belföld

Orbán Viktor: Kamatmentes hitel segíti újrainduláskor a kkv-kat

Idén is beszédet mondott Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén, ám a koronavírus-járvány miatt a csütörtöki eseményt online formában tartották meg.

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején leszögezte, hogy két dologról fog szót ejteni, az egyik a Gazdaságvédelmi akcióterv mérlegének a megvonása, a másik pedig a Gazdaság-újraindítási akciótervének a lényege. Mint mondta a Gazdaságvédelmi akcióterv 2020. márciusától 2021. januárjáig tartott, tehát ez volt a védekezés, az Gazdaság-újraindítási lesz pedig a támadás, ha sportnyelven kellene ezt megfogalmazni. A miniszterelnök rövid összegezte a védekezés mérlegét: a 2020-as évre Magyarország nagy és nem légből kapott reményekkel fordult rá, hiszen a 2019-es év mutatói kifejezetten biztatóak voltak. Amikor a járvány beütött, a költségvetési hiány alacsony volt, az államadósság korlátok között volt tartva és csökkent, a foglalkoztatottság rekord magas volt, a jövedelmek növekedtek, csökkent a szegénység és hazánk a befektetés vonzóképessége magas volt.

Úgy folytatta, a járvány nem a 2019-es év folytatása lett, hanem egy teljesen új korszaké, a védekezés korszaka. A válság nem tudta ledönteni a lábáról a magyar gazdaságot, mert az erős volt, de „egy nagy gyomrost adott neki”, így az mint ilyenkor lenni szokott, lelassult. Amitől tartani lehetett, hogy ezután mozdulni sem tud majd az ország, szerencsére ez nem következett be. A védekezés végrehajtását elkezdte a kormány a hitelmoratóriummal, bértámogatással, az iparűzési adó felére csökkentésével, beruházási támogatással, olcsó hitelekkel.

Orbán Viktor elmondta, szerinte a gazdaságban a legfontosabb a munka, mert ha munka van, minden van, munka pedig akkor van, ha van munkahely. Hogy a védekezés elérte a célját, az mutatja, hogy 2020. decemberében ugyanannyian dolgoztak mint 2019. decemberében.

A magyar kormány elhárította azt a nagy kísértést, hogy a válság idején visszatérjünk a segélyalapú gazdaságra, maradtunk a munkaalapú gazdaság örvényén. A foglalkoztatási adatok alátámasztják azt, hogy ez egy jó döntés volt – mondta a miniszterelnök.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak:

így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni

– jelentette ki Orbán Viktor.

hirtv.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor