Belföld Gazdaság

Három japán vállalat 6,5 milliárd forintos autóipari beruházást hajt végre Magyarországon

Három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

    Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztések 5300 ember munkahelyét védik meg.
    Hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak azért is van különös jelentősége, mert a globális és a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó iparágban, az autóiparban valósítják meg ezeket.
    A három vállalat a globális autóipar legjelentősebb beszállítói között van, fejlesztéseik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország meg tudja tartani vezető pozícióját az európai autóiparban – tette hozzá.
    A biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiát vezet be, növelik a magyar autóipar rendelkezésére álló beszállítói kapacitásokat, a beruházások biztosítják, hogy a járműipar továbbra is húzóágazat lesz a magyar gazdaságban – mondta Szijjártó Péter.
    A külügyminiszter kiemelte, hogy mintegy 173 ezer ember dolgozik az autóiparban, amelynek az elmúlt tíz évben két és félszeresése, csaknem 10 ezer milliárd forintra nőtt a termelési értéke.
    Magyarország mindig arra törekedett, hogy gazdaságpolitikájában két lábon álljon, ezért a nyugat-európai és az észak-amerikai kapcsolatok fenntartása mellett 11 éve következetesen építi a hatékony együttműködést a tőle keletre eső világgal, elsősorban gazdasági, kereskedelmi és beruházási szempontból – fejtette ki.
    A kormány helyes döntést hozott a keleti nyitás stratégia megindításával, amit az is mutat, hogy tíz év alatt 25 százalékkal nőtt a keleti országokkal folytatott magyar kereskedelmi forgalom, 2019-ben és 2020-ban pedig keletről érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra – hangsúlyozta a külügyminiszter, kiemelve, hogy ezekért a beruházásokért komoly verseny folyt.
    A japán vállalatok meghatározó szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében és növekedésében, rendkívül magas technológiai színvonalukkal pedig hozzájárulnak a hazai gazdaság dimenzióváltásához. Ma Magyarországon 180 japán vállalat több mint 30 ezer embernek ad munkát, a távol-keleti országok közül a második legjelentősebb beruházó Japán – jelezte.
    A japán vállalatok a legnehezebb időszakban sem hagyták el Magyarországot, ezt jelzik a most bejelentett beruházások is – mondta.
    Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a Brüsszel által koordinált vakcinák beszerzése sokkal lassabban halad az előre jelzettnél.
    Ezért a kormány folytatja a keleti tárgyalásokat is, és ha a magyar hatóságok engedélyt adnak az oltóanyag beszerzésére keleti irányból, akkor nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolnak – fogalmazott a miniszter.
    Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára hangsúlyozta, a tárca a koronavírus-járvány miatt kiemelten kezeli a munkahelyek megtartását és az új munkahelyek teremtését, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft. 1064 munkahely megőrzését vállalta.
    Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője a DENSO Manufacturing Hungary beruházása kapcsán úgy fogalmazott, a magyar kormány a legjobb döntést hozta, amikor nem a segélyezést, hanem a beruházások ösztönzését választotta. Mint mondta, a vállalat 4000 munkavállalót foglalkoztat, munkahelyük megőrzése 4000 családot érint Székesfehérváron.
    A Diamond Electric Hungary Kft. beruházása kapcsán Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a vállalat már tavaly is sikeresen pályázott, kiemelte emellett az innováció szerepét a cég fejlesztéseiben.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább