Vélemény

Néző László: Teljes önfeladás

Ezek vagy nagyon hülyék, vagy nagyon gazemberek – körülbelül ez az első gondolat, ami normális embernek eszébe jut, olvasva az Európai Bizottságnak a migrációról, azaz az integrációról és a befogadásról szóló legújabb cselekvési tervét, amely egyébként a Teljes befogadás címet viseli.

A cselekvési terv nagy részéről már sokszor elmondtuk e lap hasáb­jain a véleményünket, itt és most egyetlen aspektusáról ejtsünk szót: a lakhatásról. Az uniós bürokraták szerint ugyanis mindenkinek, akinek joga van az EU területén tartózkodni, megfelelő és megfizethető lakhatást kell biztosítani, amelyet természetesen az unió különféle intézményei – vagyis a tagállamok adófizető polgárai – finanszíroznának. Ez a kötelezettség természetesen csak a bevándorlókra vonatkozna, az egyébként itt élő, de lakhatási problémákkal küzdő, őshonos európaiak úgy oldják meg a saját gondjaikat, ahogyan akarják.

Ez a terv már önmagában is vérlázító lenne, de ha még azt is hozzátesszük, hogy az uniós terv nagyeszű kiagyalói szerint nemhogy kevesebb, de sokkal több migránsra van szüksége Európának, akkor a cikk első félkérdése el is dőlt: ezek nem hülyék, hanem gazemberek. Ugyanis a legfőbb érvük a bevándorlás mellett az, hogy Európa elöregedett, és szükség van a munkáskezekre, amelyeket csakis a migrációval lehet pótolni.

Ez azért hazug gazemberség, mert például az őszi adatok szerint majd 16 millióan jelenleg is munka nélkül vannak, a munkaképes uniós lakosság csaknem nyolc százaléka nem talál munkát magának (vagy nem akar). Igaz, ebben nyilván benne vannak azok a milliók is, akik a korábbi migrációs hullámokkal érkeztek, s bár megannyi agysebész és atomfizikus kelt át a tengeren vagy a Balkánon Nyugatra, szegények mégsem kaptak nekik megfelelő és tudásukhoz méltó állást. Arról persze nem is beszélve, hogy lehetne talán máshogyan is kezelni az elöregedő európai társadalmat: például támogatni a családokat, a gyereknevelést, és szépen lassan megállítani a népességfogyást, az elöregedést.

De vissza a lakhatáshoz. Tegyük fel, hazánk befogadna az uniós terv szerinti 34 millióból arányosan nagyjából nyolcszázezer bevándorlót, ha családokkal számolunk, az kétszázezer lakás. Ha csak tízmilliót szánunk egy lakásra, kétezermilliárd forintnál járunk… Oké, odaadjuk a migránsoknak, csak akkor egészen jogosan hördülne fel és tüntetne az a több tízezer roma család, akik még mindig méltatlan körülmények között, sok esetben úgynevezett cigánytelepen élnek. De ugyanilyen jogosan vonulna utcára az a több tíz- és százezer nem roma is, akiknek a jövedelme nem teszi lehetővé, hogy saját lakáshoz jussanak, s albérletekben szoronganak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kubatov Gábor: A könnyű győzelmek mindig értéktelenebbek

cs3_admin

Rákay Philip: Négy éve kezdték az álomgyilkosok

cs3_admin

Bohár Dániel: A világbéke kimaradt

tk_arpad

Bayer Zsolt: Seattle belvárosa és a Capitolium

tk_arpad

Karikó Katalin: „Most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás”

cs3_admin

Hámori Tamás: Újhelyi képviselő úr kijelentette, a kormány nem “az emberek” valódi gondjaival foglalkozik

cs3_admin

Hámori Tamás: Párhuzamos valóság – kétszer

cs3_admin

Orbán Viktor: Európa nem hódolt be

cs3_admin

Bayer Zsolt: Egyszer volt, hol nem volt

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább