Térség

Több, mint 100 résztvevőt érdekelt a Csongrád-Csanád megye gazdaságfejlesztését is bemutató nemzetközi TRINNO projekt záró konferenciája

Tegnap tartotta záró rendezvényét a nemzetközi együttműködésben megvalósuló TRINNO projekt, melynek célja a hagyományos vállalkozások felkészítése az innovációs kihívások kezelésére. Az on-line eseményen a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, mint projektpartner kollégái saját szekcióban jelentek meg.

Végéhez közeledik az olasz-ír-szlovén-magyar konzorcium Interreg Europe projektje, mely a hagyomány és innováció kifejezések (Tradition and Innovation) rövidítéséből összeállítva a TRINNO nevet viseli. A 2020. november 25-ei záró konferencia ezúttal az on-line térben szerveződött, melyre a partnerekkel együtt több, mint 100 résztvevő volt kíváncsi.

A projekt megvalósítási időszakában a partnerek olyan jógyakorlatokat ismertek meg, amelyek helyi, vagy nemzeti támogatáspolitikai eszközök segítségével hozzájárulnak a hagyományos ágazatokban működő kis- és középvállalkozások fejlődéséhez. Ezen cél mentén számos kezdeményezés került napirendre.

A szlovén beszámoló során egy voucher rendszert ismerhettünk meg, mely a kézműves vállalkozások számára biztosít lehetőséget főként informatikai fejlesztésekre, az on-line jelenlét megteremtésére, erősítésére.

Az ír partnerek tevékenysége az élelmiszeripar fejlesztésére irányul, melyhez jelentős pénzügyi forrást is tudtak rendelni, segítve ezzel a szükséges infrastrukturális elemek megvalósítását.

Toszkána térségében, Olaszországban elkészítették a KKV-k számára elérhető szolgáltatások katalógusát, újraszervezték az ipar 4.0-ra felkészítő képzések rendszerét, ezeket pedig új felhívások megjelentetésével kínálják a KKV-k számára.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a szintén projektpartnerként résztvevő ELI-HU Nonprofit Kft-vel közösen dolgozta ki akciótervét. Ebben támogatáspolitikai eszközként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jelent meg, a térségi szintű befektetés-ösztönzés és a digitális képességek javítása pedig közvetlen eszközt jelent a helyi gazdaság innovációjához.

A témával kapcsolatban a megyei önkormányzat részéről Csáki Béla alelnök beszélt a 2021-27 területi tervezésről és a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáról. A Pénzügyminisztérium Stratégiai, Tervezési és Értékelés Főosztályának kolléganője szót ejtett az Interreg projektek tapasztalatairól, valamint ezek hasznosulásról a hazai Operatív Programok tervezésében. A megye és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közt megindult együttműködéseket pedig Robotka Csaba, Beszállítói és Telephely-nyilvántartási igazgató mutatta be.

Szintén fontos, Csongrád-Csanád megye gazdasági fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű az ELI körül kialakításra kerülő tudományos park, mely főként magas hozzáadott értékű tevékenységet folytató vállalkozásokat vonz majd, létrehozva egy „mini Szilikon-völgyet” Szeged határában. Erről Professzor Dr. Szabó Gábor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt videó interjújában.

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat – Sajtószolgálat



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor