Térség

Több, mint 100 résztvevőt érdekelt a Csongrád-Csanád megye gazdaságfejlesztését is bemutató nemzetközi TRINNO projekt záró konferenciája

Tegnap tartotta záró rendezvényét a nemzetközi együttműködésben megvalósuló TRINNO projekt, melynek célja a hagyományos vállalkozások felkészítése az innovációs kihívások kezelésére. Az on-line eseményen a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, mint projektpartner kollégái saját szekcióban jelentek meg.

Végéhez közeledik az olasz-ír-szlovén-magyar konzorcium Interreg Europe projektje, mely a hagyomány és innováció kifejezések (Tradition and Innovation) rövidítéséből összeállítva a TRINNO nevet viseli. A 2020. november 25-ei záró konferencia ezúttal az on-line térben szerveződött, melyre a partnerekkel együtt több, mint 100 résztvevő volt kíváncsi.

A projekt megvalósítási időszakában a partnerek olyan jógyakorlatokat ismertek meg, amelyek helyi, vagy nemzeti támogatáspolitikai eszközök segítségével hozzájárulnak a hagyományos ágazatokban működő kis- és középvállalkozások fejlődéséhez. Ezen cél mentén számos kezdeményezés került napirendre.

A szlovén beszámoló során egy voucher rendszert ismerhettünk meg, mely a kézműves vállalkozások számára biztosít lehetőséget főként informatikai fejlesztésekre, az on-line jelenlét megteremtésére, erősítésére.

Az ír partnerek tevékenysége az élelmiszeripar fejlesztésére irányul, melyhez jelentős pénzügyi forrást is tudtak rendelni, segítve ezzel a szükséges infrastrukturális elemek megvalósítását.

Toszkána térségében, Olaszországban elkészítették a KKV-k számára elérhető szolgáltatások katalógusát, újraszervezték az ipar 4.0-ra felkészítő képzések rendszerét, ezeket pedig új felhívások megjelentetésével kínálják a KKV-k számára.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a szintén projektpartnerként résztvevő ELI-HU Nonprofit Kft-vel közösen dolgozta ki akciótervét. Ebben támogatáspolitikai eszközként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jelent meg, a térségi szintű befektetés-ösztönzés és a digitális képességek javítása pedig közvetlen eszközt jelent a helyi gazdaság innovációjához.

A témával kapcsolatban a megyei önkormányzat részéről Csáki Béla alelnök beszélt a 2021-27 területi tervezésről és a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáról. A Pénzügyminisztérium Stratégiai, Tervezési és Értékelés Főosztályának kolléganője szót ejtett az Interreg projektek tapasztalatairól, valamint ezek hasznosulásról a hazai Operatív Programok tervezésében. A megye és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közt megindult együttműködéseket pedig Robotka Csaba, Beszállítói és Telephely-nyilvántartási igazgató mutatta be.

Szintén fontos, Csongrád-Csanád megye gazdasági fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű az ELI körül kialakításra kerülő tudományos park, mely főként magas hozzáadott értékű tevékenységet folytató vállalkozásokat vonz majd, létrehozva egy „mini Szilikon-völgyet” Szeged határában. Erről Professzor Dr. Szabó Gábor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt videó interjújában.

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat – Sajtószolgálat

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Vontatmányba rohant egy személyautó Vásárhelyen

cs3_admin

Személyautóra borult egy kamion rakománya a 47- esen

cs3_admin

18 migránst fogtak el az M5-ös autópályán, de a sofőr elmenekült

cs3_admin

Személyautó borult fel Vásárhelyen

cs3_admin

Vasárnap gyulladt fel az első adventi gyertya fénye – térségünk adventi programjai

cs3_admin

Gyalogost ütöttek el Hódmezővásárhelyen

cs3_admin

Kivilágítatlan kerékpáros nem adott elsőbbséget Vásárhelyen

cs3_admin

Lamborghini típusú sportautó hajtott egy kisteherautóba az M5-ösön

cs3_admin

Közmeghallgatás Csongrádon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább